Kraftfulla åtgärder behövs för att locka mer arbetskraft från utlandet

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I samband med sitt årsmöte ordnade förbundet Svenska seniorer i Finland en diskussion om behovet av att göra ändringar i pensionssystemet.

I Finland har riksdagen och regeringen låtit arbetsmarknadsparterna sinsemellan komma överens om pensionssystemet vilket sedan regleras i lag.

Carl ”Calle” Pettersson, vd för pensionsbolaget Elo, informerade om orsakerna till och behovet av att göra ändringar i pensionssystemet.

Pettersson konstaterar att det är landets demografi och nativitet som har givit orsak till att göra en översyn av systemet.

Landets befolkning blir allt äldre och de yngre och arbetsföra färre.

Nativiteten har sjunkit kraftigt de senaste 15 åren.

Som en orsak till detta har angetts att de unga bildar parförhållanden vid allt senare ålder.

Man vill först slutföra sina studier och sedan satsa på arbetskarriären.

Finland måste öka sysselsättningen för att få in mera pengar till pensionsfonderna, men man kan även göra ändringar i pensionssystemet.

Arbetsmarknadsparterna presenterade nyligen ett antal förslag till åtgärder för att förstärka detta.

Dessa förslag utgör nu grunden för en uppdatering av pensionslagstiftningen.

Den arbetsföra och äldre befolkningen har fortfarande ett starkt förtroende för systemet men de yngre verkar inte ha samma framtidstro som de något äldre.

De ändringar som föreslagits gäller närmast en reglering av hur pensionsfonderna kan placera pensionsmedel i aktier, alltså en liten ökning av aktieportföljens del av placeringarna, och en inflationsstabilisator för att undvika att pensionerna ökar mer än lönerna.

Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm deltog i diskussionen och lyfte upp kvinnoförbundets syn på behovet av förtroende och framtidstro för pensionssystemet.

Den arbetsföra och äldre befolkningen har fortfarande ett starkt förtroende för systemet men de yngre verkar inte ha samma framtidstro som de något äldre.

Diskussionsdeltagarna lyfte upp att pensionssystemet borde behandlas inom studierna på tredje stadiet för att bygga upp en bättre förståelse för hur pensionssystemet skapar ekonomisk trygghet, då man lämnar arbetslivet.

Vi seniorer har ett stort förtroende för pensionssystemet som sådant, men ser även behovet av en justering av systemet framförallt med tanke på den låga nativiteten och svårigheter att i framtiden hitta tillräckligt med arbetskraft.

Vi kommer inte att klara av att råda bot på den låga nativiteten inom den närmaste tiden och därmed måste regering och riksdag å det snaraste ta till kraftfulla åtgärder för att locka mer arbetskraft från utlandet.

Svenska Seniorer i Finland

Kjell Wennström

ordförande

Björn Fant

Första vice ordförande

Gunilla Jusslin

Andra vice ordförande

Publicerad: