Kraften finns i lokala nätverk: Samarbete som räddar liv

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Olika aktörer i samhället samarbetar för att trygga viktiga samhällsfunktioner för individer, grupper och hela befolkningen.

Målet att främja säkerhet och välfärd är något som bör vara gemensamt, varje myndighet och varje individ har ansvar för att arbeta mot detta mål.

Det krävs tillräckliga resurser på alla nivåer – från byar till kommuner, stadsdelar, städer, välfärdsområden och staten.

För att beredskapen, till exempel användning av kartor över defibrillatorer, återupplivning och annan viktig akut hjälp ska lyckas optimalt, krävs att mänskor agerar snabbt, kunnigt, samarbetsorienterat och målmedvetet. Det gäller både privatpersoner och yrkesfolk.

Det kan man göra bäst när man fått och får jobba ihop sig och på många olika sätt bidra till en lyckad utgång.

Förra veckan upplevde jag hur en liten kommun, med livskraftiga samarbetstraditioner, räddar liv i extrema situationer.

En för oss livsviktig person, en familjefar i sina bästa år, fick ett nytt liv tack vare ett ”insmort samarbete”.

Jag är djupt tacksam till Gud för detta mirakel, för alla kunniga förstahjälpare, akutvårdare, sjukhuspersonal med flera som gör det krävande jobbet och för alla beslutsfattare som bygger upp ett välfungerande nätverk av närservice i alla dess former.

Vi ska bygga på de funktioner som fungerar bra, göra dem bättre och inte centralisera bort värdefullt kunnande och sociala medmänskliga kulturer.

Helena Tornberg

Kreativitetsföretagare

Centern i Egentliga Finlands tvåspråkiga utskott

Publicerad: