Kortsiktigt beslutsfattande i Pargas stadsstyrelse – hota inte Sunnanbergs skola!
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Den 31 oktober hölls ett möte i Sunnanbergs skola för elevernas föräldrar för att diskutera skolans framtid på inbjudan av bildningschefen Ulrika Lundberg, Maj Björk, ordförande för utbildningsnämnden, och Erika Silventoinen, ordförande för den svenska sektionen.
Under mötet gick man igenom skolans situation och föräldrarna informerades om de åtgärder som kommer att vidtas den 1 november enligt följande:
– Utredningen beträffande alternativ 2 (Sunnanbergs elever omplaceras till Skräbböle) uppdateras. En ekonomisk analys och uppdatering av elevprognoser samt genomgång av konsekvensanalys.
– Svenska sektionen håller följande möte 11.12 och då står ärendet på agendan.
– Nämnden sammankommer i januari.
– Ärendet går till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige under våren 2025.
– En enkät till vårdnadshavarna utarbetas av Hem och skola tillsammans med Ulrika Lundberg och skickas ut inom kort.
– Ett nytt infomöte ordnas i januari tillsammans med politiker. En representant för församlingen inbjuds.
Med febril aktivitet beslutar stadsstyrelsen enhälligt om nedläggningen utan att höra bildningschefen, nämnderna eller föräldraföreningen.
Men nu läser vi i Åbo Underrättelser (5.11.) att stadsstyrelsen ändrat formuleringen ”framtiden utreds” i budgetboken till ”läggs ner hösten 2025”.
Med febril aktivitet beslutar stadsstyrelsen enhälligt om nedläggningen utan att höra bildningschefen, nämnderna eller föräldraföreningen. Vilken hyllning till demokrati, data och kortsiktighet!
Skolans fortsatta verksamhet har avtalats med Pargas församlingar, som agerar hyresvärd i lokalerna, fram till våren 2026.
Samtidigt har en upphandling av skolskjutsar inletts, där man har kommit överens om vissa typer och storlekar av fordon.
Om skolan skulle stängas nästa vår måste elevtransporterna planeras om och därmed skulle ett nytt avtal behöva tecknas utöver det befintliga, eftersom den nuvarande kapaciteten inte räcker till för transporter från Sunnanberg till stadens centrum.
Är det så här man ska balansera budgeten?
Vi föräldrar har redan tappat räkningen på hur många gånger vi hotats av skolnedläggningar.
Pargas stad får ett skärgårdstillägg på 6 miljoner euro per år från staten. Är inte de pengarna avsedda för att upprätthålla livskraften i små byar, som till exempel skolorna i Sunnanberg och Utö?
Vi föräldrar har redan tappat räkningen på hur många gånger vi hotats av skolnedläggningar.
Politikerna envisas med att lägga ned små skolor, trots att Sydmo-området har varit livskraftigt sedan 1400-talet. Samma släkter som fortfarande bor kvar har bott här i sexhundra år.
Det är orealistiskt att förutspå att området skulle uppleva någon form av onaturlig nedgång, när det har visat sitt värde för familjer i århundraden.
Tvärtom skulle det vara värt att lyfta fram denna lilla skola som en stor innovation, frukten av ett samarbete mellan olika aktörer, som lockar fler invånare till området och gör dem stolta över konceptet.
Hotet är naturligtvis elevernas välbefinnande.
Det är en nedslående tanke att klasskamrater skiljs åt och placeras i olika klasser; eller kan tio elever rymmas i en befintlig klass i Skräbböle eller Malms skola?
Vi hoppas innerligt att utredningen kommer att fortsätta enligt den plan som har upprättats.
Om förra fredagen var en signal om att saker och ting var på väg framåt, hur kunde det då vända på en helg?
Kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens arbete måste vara demokratiskt, genomtänkt och samarbetsinriktat, inte baserat på ren pragmatism och nyckfullhet.
Det är dåligt beslutsfattande att ignorera planer och löften bara för att det känns bra att få saker gjorda.
Om förra fredagen var en signal om att saker och ting var på väg framåt, hur kunde det då vända på en helg?
Beslutsfattare: vi förväntar oss bättre av er!