Kortsiktiga skolbeslut på barnens bekostnad?

Pulpeter och stolar i ett klassrum
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kimitoöns skolfråga. Kimitoöns kommuns bildningschef föreslår till beslutsfattarna (ÅU 8.5.2024) att Dalsbruks skolans klasser 7–9 läggs ned och att skärgårdsbarnen från Hitis och Rosala deltar i högstadieklassens verksamhet delar av veckan via hybridundervisning, vilket hotar att ställa dem permanent utanför klassgemenskapen en del av skolveckan.

Ledande pedagogikforskare poängterar att skolan är en social gemenskap fem dagar i veckan, och att den här typen av hybridundervisning lätt leder till utanförskap.

I bildningsnämndens beslut (ÅU 16.5.2024) tar man bort förslaget om nedläggning av klasserna 7–9 i Dalsbruk, men majoriteten i nämnden föreslår nu att finskspråkiga Taalintehtaan koulu flyttar in i samma lokaler med Dalsbruks skola redan på hösten 2025. I skolfrågan duggar överraskningarna tätt.

Taalintehtaan koulu är ett praktexempel på en liten byskola med miljöinriktning som lockar inflyttare. Det här läsåret har 5 nya inflyttande elever börjat vid Taalintehtaan koulu. Nästa år vet man redan nu att det är ytterligare två nya inflyttande ska börja skolan. Skolan visar att negativa trender går att vända.

Skolan har utnyttjat sina egna utrymmen framgångsrikt i välkomnandet av nya invånare till Kimitoön, också när det gällt att skapa trygga förutsättningar att integreras för barn som kommit flyende från krig i Syrien och Ukraina efter år 2015 respektive 2022.

I utredningarna finns tyvärr få spår av att man beaktat verkligheten vid Taalintehtaan koulu. Enligt skolans personal har man i utredningen drastiskt underskattat byggandens skick och överdrivit behovet av renoveringar, exempelvis ventilering. Taalintehtaan koulu kräver inte omfattande reparationer de närmaste åren, och kvalitén på inomhusluften är bra. Kostnaderna för underhåll är i jämförelse lägst av alla skolor på Kimitoön.

Taalintehtaan koulu är också pionjären för högklassig miljöfostran på ön. Miljömärket Grön flagg är kopplat till miljöarbetet i en viss skolbyggnad. Kommunens miljöstrategi som fullmäktige godkänt utgår från att skolorna med Grön flagg-märke blir fler, men förslaget med den extremt strama tidsplanen leder till att skolan skulle förlora sin ”Hållbar Grön flagg” -utmärkelse för långsiktigt miljöarbete.

Förslagen i skolfrågan motiveras med tvåspråkighet, vilket föräldraföreningarna för skolorna i Dalsbruk och Hitis-Rosala ser som väldigt positivt. Men just nu frågar vi oss om man faktiskt på riktigt vill skapa goda förutsättningar för levande tvåspråkighet i skolorna?

Tvåspråkigheten främjas inte av hafsverk eller brådska. Om beslutsfattarna vill se finskspråkiga Taalintehtaan koulu under samma tak med svenskspråkiga Dalsbruks skola borde detta drivas långsiktigt med gemensam planering av de involverade skolorna och en rimlig tidsram på några år. Beredningen bör här ta hänsyn till språklig jämställdhet, barnens rättigheter, jämlikhet och kvalitativt högklassig undervisning. Ingen har hittills kunnat svara på föräldrarnas fråga: varför är det nu så bråttom att avgöra skolfrågan inför budgeten år 2025?

Är det beslutsfattarna som tar ansvar om bristfällig planering leder till spänningar, improvisation eller trängsel hösten år 2025? Att i all hast inrymma skolor i samma lokaler kan i stället för tvåspråkigt samarbete leda till långsiktig förtroendebrist mellan finsk- och svenskspråkiga elever och lärare.

Alla behöver nu inse att skolfrågan kräver ett långsiktigt grepp. Skolorna är värda ett bättre stöd av tjänsteinnehavare och beslutsfattare. Stå upp för skolorna och barnens ö!

Otto Bruun Föräldraföreningen för Dalsbruks skola och Hitis-Rosala skola

Kristiina Tiainen Föräldraföreningen för Taalintehtaan koulu

Publicerad: