Koncentrera dig på gåendet då det är halt

ÅU-foto
I fjol vintras fick Åbo stad många yrkanden på ersättning för halkskador, men det är ytterst sällsynt att staden betalar något. ÅU-foto
Publicerad:
Försiktigt! Fyra av tio har halkat under det senaste året. ÅU-foto

Att falla är inte något som bara drabbar äldre. Tvärtom sker de flesta fallolyckor bland människor i arbetsför ålder.

Enligt Trafikskyddets enkätundersökning har fyra av tio finländare halkat under den pågående eller förra vintern.

Majoriteten nämnde halt underlag som orsaken till att de halkat.

En fjärdedel ansåg att de hade valt olämpliga skor för vädret. Många uppgav också brådska som orsak till fallet och exempelvis att man fokuserat på sin mobiltelefon och därigenom varit ouppmärksam.

– Halka är något som gäller alla oavsett hur man tar sig fram. Var och en av oss är fotgängare under sina dagliga resor, om så bara för att röra sig mellan parkeringsplatsen och hemdörren, säger specialistsakkunniga Kaarina Tamminiemi vid SOSTE, Finlands social och hälsa rf.

Var tionde tvingades uppsöka läkare eller hälsovårdare på grund av sin fallolycka.

Cirka fem procent tvingades frånvara från arbetet eller skolan en eller flera dagar. En fjärdedel berättade att fallet inte fått några följder.

Halkolyckorna hade inte endast negativa följder.

Över hälften av dem som halkat och fallit berättade att de till följd av sin fallolycka numera rör sig mer försiktigt när det är halt. 13 procent uppgav att deras fallolycka fått dem att använda halkskydd. Lika många rapporterade att de skaffat halksäkra vinterkängor.

– Ofta är man mer uppmärksam på halka om man fallit. Det är dock inte att rekommendera att endast lära sig genom försök och misstag, eftersom fallolyckor kan få smärtsamma och långvariga följder även hos friska personer. Bryter man till exempel handleden inverkar det på vardagen för en rätt lång tid framöver, säger Tamminiemi.

Publicerad: