Kommunerna kommer att behöva en partner i föreningarna

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I kommunerna planeras många olika strategier och program och många funktioner har förändrats eller kommer att göra det. Föreningar och organisationer har därigenom dykt upp som potentiella samarbetspartners. Fortfarande har många kommuner ändå inte beaktat dessa som möjliga samarbetspartners eller så ser man föreningarna bara som potentiella tjänsteproducenter.

I dessa turbulenta tider kommer en fungerande kommun att ständigt vara i behov av en partner som kan erbjuda den service till invånarna som kommunen inte längre kan. Det vore ett klokt beslut av kommunen att ingå ett strategiskt samarbete med föreningar. I de flesta föreningar finns det en betydande resurs i både kompetens och talkoiver. Talkoandan har nämligen inte minskat utan snarare förändrats. Från den traditionella talkojobbande föreningen har det utvecklats projektinriktade specialister.

Ofta är föreningarna de bästa sakkunniga i sina branscher eller områden. Genom sin egen kunskap kan föreningarna hjälpa kommunernas ledare att fatta goda beslut samt erbjuda kostnadseffektiva tjänster till kommuninvånarna. Det är dock väldigt viktigt att poängtera att frivilligt arbete inte får bli liktydigt med gratisproducerade tjänster.

Det är även av allra högsta vikt att påminna kommunerna om att det också finns utvecklingspotential utanför tätorterna. I de större kommunerna utgör områdesspecialisering en resurs. Föreningarna blir mer diversifierade av de nya utmaningarna. Även om en del specialiseras och blir mer professionella i sina uppgifter som tjänsteproducenter, kommer de andra att fortsätta med traditionell föreningsverksamhet vilket naturligtvis också har en viktig roll.

Man kan lätt stöda förenings- och frivillig verksamhet genom klokt beslutsfattande. Stödet som är avsett till föreningsverksamheten kommer flerfaldigt tillbaka. Föreningsfältet är å andra sidan varierande och förändras ständigt. För att uppfatta detta spektrum, är det viktigt att det finns vissa strukturer i ärendena som bör diskuteras. Räcker det med hänvisningen i kommunens strategi eller borde kommunen utarbeta särskilda organisationsstrategier eller föreningsprogram? Eller borde man lösa frågan genom tematiskt partnerskap?

Hur som helst vore det viktigt att först identifiera potentiella samarbetspartners, för att i följande skede utarbeta en praktisk strategi för fortsättningen.

Niclas Sandnabba

Ordförande, FSU

Tomas Järvinen

Verksamhetsledare, FSU

Publicerad: