Kommunen rör sig som ett fartyg där ingen står vid rodret
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Den 23.2.2019 rapporterar Uusi Suomi om inrikesminister Mykkänens syn på Sannfinnländarnas valprogram inför valet.
”Jussi Halla-Aho borde vara Finlands viljestarkaste klimatpolitiker”, säger rubriken.
Å ena sidan kan man förstå behovet av att förbereda sig på kommande missväxtår genom att minska skuldsättningen, men samtidigt håller man ståndaktigt huvudet i busken gällande behärskningen av den största missväxtrisken, det vill säga, klimatförändringen, skriver Mykkänen på Facebook.
På basen av invandrarfrågorna borde Jussi Halla-Aho vara Finlands viljestarkaste klimatpolitiker. Det är synnerligen troligt att klimatförändringen redan inom 10–30 år kommer att tvinga tiotals miljoner människor att lämna sina nuvarande vistelseorter, fortsätter Mykkänen, med hänvisning till IPCC:s rapport från senaste höst.
Samma kunde man säga om Fri Samverkan, och dess ledare, Rune Friman. De borde vara kommunens ivrigaste klimatpolitiker. Fri Samverkan har emellertid ständigt motsatt sig åtgärderna som kunde vidtagas i kommunen för att kommunen skulle bidra till att stävja klimatförändringen. Fri Samverkan har också ett flertal gånger röstat emot att kommunen skall ta emot flyktingar. Det här finns till protokolls, om nu någon skulle vilja påstå något annat. Protokoll är ju det som i slutändan har någon betydelse ändå.
Nu står vi också inför nytt val av fullmäktiges ordförande i kommunen, eftersom den sittande avflyttar från orten. Det berättas att ingen från Fri Samverkan vill åtaga sig uppdraget. Rune Friman erbjöds posten under den förra mandatperioden, i och med att han blev röstmagnet, men han ville inte då.
Numera är ju den politiska strukturen i kommunen annorlunda. Kommunens fullmäktige har i praktiken fått ett helt nytt och mäktigt organ, det sekreta (hemliga) utskottet, det s.k. Ö-rådet, där man till och med anser sig kunna besluta att fullmäktige skall göra beslut mot gällande förvaltningsstadga innan fullmäktige har ändrat den. Där förs inte heller några skriftliga protokoll, så vitt man vet, även om det sägs att man har en sekreterare. Protokollen, om de ens finns, är inte offentliga, vilket fullmäktiges protokoll är. Man kan fråga sig vilken roll och vilket inflytande Fri Samverkans ledare, Rune Friman, har i detta organ. I vissa kretsar så ser man emellertid ut att vara beredd till snart sagt vad som helst för att upprätthålla konsensus. Konsensus har man säkert, men man gör nu inga beslut heller. Kommunen rör sig som ett fartyg där ingen står vid rodret och seglen fladdrar okontrollerat.
Erfarenhet från tidigare år, visar hur bra det går att samarbeta med Rune Friman. Bara man gör som han säger.
Det här kom tydligt fram då en av Fri Samverkans samarbetspartners i fullmäktige, röstade på annat sätt än Fri Samverkan ville, på fullmäktige den 9.12.2014.
Den 10.12.2014, dagen efter fullmäktigemötet, meddelade Rune Friman, offentligt i tidningen, att förtroendet för denna samarbetspartner på grund av detta var förbrukat.
Ingmar Forne