Kommunalvalet i Åboland i ett nötskal
Valresultatet är klart och vi vet vem som bestämmer under nästa fullmäktigeperiod. Valresultatet berättar att nya vindar kommer att blåsa i politiken i Åboland de kommande fyra åren.
I Egentliga Finlands valkrets röstade 56 procent av de röstberättigade. De nya fullmäktigeledamöterna kommer att uppleva en fullmäktigeperiod fylld av många stora förändringar, om den planerade vårdreformen blir verklighet.
Åbos största parti heter fortsättningsvis Samlingspartiet. SDP återtar platsen som näst största parti, efter att De gröna gjort ett dåligt val och tappar fyra platser och har nu 10 platser i fullmäktige. Vänsterförbundet är tredje störst med 11 platser i fullmäktige. Mest röster i Åbo fick även denna gång Vänsterförbundets Li Andersson, 5000 personliga röster.
SDP:s Aki Lindén fick 4374 röster och lyfte SDP i Åbo. Sannfinländarna ökade med fyra mandat, vilket är samma antal som De gröna förlorade. SFP har fortsättningsvis tre platser i fullmäktige.
Den stora frågan i Åbo, utöver vårdreformen, är byggandet av en spårväg. På basis av valresultatet är det osäkert om det under de kommande fyra åren finns en majoritet i fullmäktige för en spårväg. Avgörande för hur politiken ser ut i Åbo de kommande åren, är vilka partier som kommer att underteckna det kommande borgmästaravtalet. Samlingspartiet kommer att sammankalla till förhandlingar om ett avtal med utgångspunkten att Minna Arve blir Åbo första moderna borgmästare.
I Pargas fortsätter SFP att dominera och gick framåt till 19 platser i fullmäktige, vilket är ett mera än efter senaste val. SFP har ensam majoritet i fullmäktige. Den stora vinnaren i Pargas var Sannfinländarna som kom in i fullmäktige och fick tre mandat. Tidigare har partiet inte varit representerat i fullmäktige i Pargas.
SDP backade kraftigt i Pargas, från sex till tre mandat. Samlingspartiet gjorde ett bra val och ökade antalet mandat från fyra till fem. De gröna får nu nöjda sig med tre i stället för fyra platser. Vänsterförbundet fortsätter med två platser.
Sandra Bergqvist blev röstdrottning med 734 röster. SFP kommer att dominera politiken i Pargas också de kommande fyra åren. Könsfördelningen i fullmäktige i Pargas är balanserad, 54 procent är män och 46 procent är kvinnor. 59,5 procent av Pargasborna röstade i valet.
I Kimitoöns kommun var SDP den stora vinnaren. Partiet gick från tre till fem mandat. Den stora förloraren blev Fri samverkan, som nu fick två invalda, då man efter senaste val hade sex platser i fullmäktige. Sannfinländarna har nu en representant också i fullmäktige på Kimitoön. SFP behöll sin position med 13 invalda. Även denna gång var SFP ytterst nära 14 mandat, trots att partiet backade och fick 43,3 procent av rösterna, då man senast erhöll 44,9 procent. SFP kommer också framöver att vara den tongivande politiska kraften på Kimitoön, men SDP:s mandatökning och Fri samverkans minskade roll kan ändra den politiska dynamiken på Kimitoön
Janne Salonen blev invald från sin egen lista och de övriga partierna behöll sina mandat. Röstmagneten och styrelseordförande Wilhelm Liljeqvist har ett starkt mandat då platserna efter valet ska fördelas. Av de invalda på Kimitoön är 18 män och 9 kvinnor. 58,9 procent av Kimitoöborna röstade i valet.
I S:t Karins blev De grönas riksdagsledamot Sofia Virta röstdrottning, men trots det tappade partiet 2 mandat. Samlingspartiet gjorde ett starkt val och ökade till 17 platser i fullmäktige. Även Sannfinländarna ökade sina platser med två, medan De gröna och SDP backade. SDP fortsätter som näst största parti med 11 platser. SFP behöll sitt ena mandat.
I Reso fortsätter SDP som största parti, tätt följd av Samlingspartiet som tvåa. SDP tappade två platser och Samlingspartiet tappade en plats. Sannfinländarna ökade med fyra platser till åtta, medan Vänsterförbundet tappade två platser. SFP har fortsättningsvis en plats. Trots Sannfinländarnas ökade inflytande, är förändringen i politiken i Reso inte stor.
I Nådendal är Samlingspartiet fortfarande störst med 16 platser. Näst störst är SDP med nio platser, efter att ha tappat en plats. Även i Nådendal gick Sannfinländarna framåt från fyra till sex platser i fullmäktige.
Valet är över för denna gång och i snabb takt kommer de nya invalda att inleda förhandlingar om platsfördelningen i kommunernas olika organ.