Kommer SFP att förhandla med Sipilä?

Publicerad:

 ”Kristdemokraternas ordförande Peter Östman säger sig vara beredd att förhandla om vårdreformen, förutsatt att landskapsvalet skjuts upp och att kriterierna för valfriheten ses över”, står det i HBL 25.4.2018.

Sipilä har uttalat sin vilja om att kohandla med KD och SFP, nu när stödet för vård- och landskapsreformen har minskat efter de senaste avhoppen. Är SFP också villig till att förhandla och i så fall till vilket pris?

Är SFP och KD medvetna om risken att t.o.m. en tredjedel av kommunerna kan hamna i en situation där de inte får in en enda representant i landskapsfullmäktige? Det här är en uppskattning gjord av emeritusprofessor Heikki Paloheimo från Tammerfors universitet (källa: yle.fi 9.4.2018). Enligt nuvarande modell har alla kommuner åtminstone en representant i de nuvarande landskapen som väljs av kommunerna.

Man kan fråga sig om politikerna i de av Centern och SFP ledda småkommunerna ens tänkt på demokratiunderskottet som uppstår ifall riksdagen godkänner vård- och landskapsreformen?

Vård- och landskapsreformen motiverades med att man skulle få en bestående inbesparing på 3 miljarder euro och med att tillgängligheten av vården skulle bli lika för alla. Nu har det visat sig att många av landets främsta experter som t.ex. direktören för Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt Aki Lindén har kritiserar vårdreformen och att reformen de facto kan förstöra de välfungerande vårdkedjor som redan finns inom specialsjukvården.

Jag hoppas att riksdagen röstar ner vård- och landskapsreformen och att nästa regering istället för att skapa något nytt satsar sin energi på att förbättra den nuvarande och rätt så välfungerande vården.

Kyösti Kurvinen

SDP

Pargas

Publicerad: