Kolumnen: Nya fenomen behöver nya ord
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Varje år sammanställer Språkrådet i Sverige en lista över nya ord och uttryck i svenskan. Det här är exempel på ord som har blivit vanliga i språkbruket under de två, tre senaste åren och har därför tagits med i nyordslistan för år 2016. Världshändelser och nya fenomen i samhället och i ny teknik resulterar i nya ord och uttryck.
Språket lever och utvecklas. Nya fenomen behöver nya ord. En del ord bildar vi direkt i svenskan, andra importerar vi från andra språk. De som bestämmer vilka ord som ska föras in i svenskan är språkbrukarna. Det är ingen instans eller person som godkänner nya ord, det gör språkbrukarna genom att använda dem.
Sommaren 2016 blev spelet Pokémon Go en stor succé över hela världen, även i Finland. I och med spelet dök nya ord som pokemonjägare, pokemonägg och pokemonstopp upp. Spelet och fenomenet Pokémon Go gav också mediespråkvården en aning huvudbry. Hur ska alla dessa pokemonord stavas? undrade många journalister.
Språkvårdarna i Sverige gav rekommendationer som vi mediespråkvårdare också följde, till exempel att pokemon skrivs med liten begynnelsebokstav och böjs i plural en pokemon, flera pokemon.
Pokemonflugan kom och gick. I stället dök det engelska ordet fidget spinner plötsligt upp i början av året. Alla barn och ungdomar ville ha den snurrande mojängen med tre vingar.
Vad kan då fidget spinner heta på svenska? Språktidningen lanserade ordet stressnurra för att mer betona syftet. Mediespråksgruppen i
Sverige föreslog fingerspinnare, som ligger nära engelskan och har en svensk, lättböjd form. Det var också det ordet som vi mediespråkvårdare rekommenderade.
Ett annat nytt ord som har varit aktuellt den senaste tiden är covfefe. Ni kommer kanske ihåg president Donald Trumps felskrivning på Twitter “Despite the constant negative press covfefe”?
Hans tweet satte igång spekulationer om vad han egentligen menade. I Urban Dictonary (urbandictionary.com) finns 496 definitioner av covfefe. Förslagen är många och vissa är roligare än andra. Om ordet kommer att sätta sig i språket eller inte får framtiden utvisa. En gissning är att ordet redan används i olika sammanhang, till exempel bland vänner, i familjer, på arbetsplatser, men med varierande betydelse och innebörd.
Vi bildar ord för våra egna behov. Dessa ord kanske aldrig får plats i Svenska Akademiens ordlista, men de fyller ett behov i olika sammanhang. Vår familj hade inte klarat oss utan orden spinurk eller måkåråddå. Spinurkar är små prylar av olika slag som man kanske inte riktigt vet den egentliga benämningen på. Måkåråddå är en ätbar röra av något slag, salt eller söt. Hemgjorda nyord för hemmabruk.
Charlotta Svenskberg
Språkkolumnen skrivs turvis av mediespråkvårdarna Minna Levälahti och Charlotta Svenskberg vid Svensk presstjänst. Den publiceras andra tisdagen varje månad under 2017 på Svenska.yle.fi och i de finlandssvenska dagstidningarna. Föreningen Svensk presstjänst har två mediespråkvårdare som jobbar för KSF Media, HSS Media, Svenska Yle och Nyhetsbyrån FNB. De publicerar också språkråd på sajten Mediespråk.fi.