Köldknäppar och elpriser – elbolagen gör i dag en vinst på 156 miljoner euro
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Kylan och elen. Idag (5 jan 2024) får vi uppleva historiens högsta börselpriser, som når över 2 euro/kWh. Samtidigt har vi i Sverige toppriser som är en fjärdedel, och nere i Danmark cirka 10 cent/kWh, och område Tromsö i Norge på cirka 7 cent/kWh.
Orsaken att priset är mycket högre i Finland är att prisbildningsmodellen är sådan på börsen att prisutjämning mellan elområden sker endast då överföringskapacitet mellan områden är tillräcklig. För tillfället importerar vi cirka en femtedel av den el vi använder, överföringskapaciteten mellan områdena är inte tillräcklig.
Att producera el blir inte märkbart dyrare bara för att det är kallt. Så i praktiken gör elproducenter stora vinster om de lyckas kanalisera sin elproduktion till börsel dagar som denna.
Totalt handlas cirka 200 000 MWh på elbörsen dessa dagar.
T.ex. kan vi räkna ut att elbolag i Finland idag säljer 179 000 MWh el för ett totalpris på 163 miljoner euro (enligt data från nordpoolgroup.com). För samma elmängd kan man uppskatta produktionskostnaderna till dryga sju miljoner euro, vilken betyder en vinst på 156 miljoner euro. Som jämförelse såldes den 19 december 185 000 MWh för priset 3,3 miljoner euro.
Elektrifieringen av samhället gör att vi har en mycket mindre energibuffert än tidigare.
I ett oljeuppvärmt hus var bufferten lika stor som oljetanken, många kunde klara hela vinterns värmeenergibehov med en påfyllning. Det spelade ingen roll om det råkade vara minus 30 grader en stund, priset för uppvärmning var samma per använd värmemängd.
Idag sköts uppvärmningen ofta med värmepumpar.
Värmepumpar dimensioneras ofta för små, för logiken är att de få dagar som man behöver extra värme, använder man direktel som tillägg. Det gör att det behövs exponentiellt mer elenergi kalla dagar.
Logiken med börsel är att marknaden ska jämna ut energitopparna. I praktiken fungerar det inte, då man i sina hus inte helt kan sluta värma bara för att det blir kallt ute.
Så de normala annars fungerande marknadskrafterna ger dåliga resultat.
Elektrifiering ska vi hursomhelst gå mot, det är det snabbaste sättet mot fossilfritt samhälle.
Men det behövs nya marknadsmekanismer och ny teknik för energilagring, så vi i framtiden kan njuta av stugvärmen också de kallaste dagarna.
Jerker Björkqvist
Åbo