Klimatförändringen är vår tids största utmaning

Kvinna med ljus pagefrisyr, iklädd ljusröd kavaj och glasögon
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Klimatförändringens konsekvenser syns redan nu på olika håll i världen: extrema väderfenomen, stigande havsnivåer och förändringar i ekosystemen har blivit vardag.

Även i Finland har vi bevittnat värmeböljor som slår nya rekord, hårda störtregn och stormar. Vi måste möta dessa förändringar på ett beslutsamt och skyndsamt sätt.

Det handlar i synnerhet om våra barns och ungas framtid, hurdan framtid och hurudan planet vi lämnar åt kommande generationer.

Enligt en undersökning som Helsingfors universitet publicerade i fjol upplever cirka 30 procent av de unga ett visst mått av klimatångest. Av dem upplevde 10 procent en betydande överbelastning och utmattning på grund av klimatkrisen.

Klimatuppvärmningen påverkar också betydligt äldre människor, för vilka de stigande sommartemperaturerna redan nu utgör en hälsorisk och till och med leder till dödsfall. Att bekämpa klimatkrisen ligger i allas vårt intresse och vi har alla ett ansvar.

Regeringen har förbundit sig att stoppa förlusten av biologisk mångfald innan 2030 och att i enlighet med klimatlagen uppnå klimatneutralitet innan 2035, men liksom med så många andra mål verkar regeringens politik i praktiken åt motsatt håll.

Regeringen skär med hård hand ned finansieringen av naturvården och vattenvården, sänker distributionsskyldigheten för bränsle, sänker beskattningen av importerade fossila bränslen och motsätter sig en viktig restaureringsförordning i Europeiska unionen.

Regeringen vill inte längre tala om grön omställning i sitt program, även om den gröna omställningen av ekonomin är en enorm möjlighet för Finland och finländska företag. Genom att främja den gröna omställningen svarar vi på klimatkrisen och skapar samtidigt nya investeringar och arbetstillfällen.

Enligt en rapport från Oxford Economics skulle en lyckad klimatpolitik ge en kumulativ ökning av bruttonationalprodukten med cirka 230 miljarder euro innan 2050. Det skulle vara ett mycket stort misstag från regeringens sida att gå miste om denna fördel genom att inte främja en grön omställning och grön ekonomisk tillväxt.

Om vi försummar klimatåtgärderna kan det bli mycket dyrt för oss. Om våra utsläpp förblir höga på grund av regeringens beslut finns det en verklig risk för att vi måste köpa utsläppsenheter från andra EU-länder. Regeringen tar en stor risk med möjliga tilläggskostnader.

De pengar som används för att bekämpa klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald samt för att främja den gröna omställningen är viktiga framtidsinvesteringar, såväl för vårt lands ekonomi som för våra barns och ungdomars framtid. Den politik som regeringen nu bedriver kör oss dock i fel riktning, både i Finland och i Europeiska unionen.

Finland kan vara en föregångare inom klimat- och naturpolitiken. Vi har kompetens, teknologi och vilja att göra de nödvändiga förändringarna. Men det krävs också vilja och åtgärder av regeringen.

Tillsammans kan vi bygga en hållbar och rättvis framtid där naturen och människan lever i balans. Det är vårt ansvar att se till att vi lämnar en livsduglig planet åt kommande generationer. Klimatförändringen är inte bara en miljöfråga, utan också en ekonomisk och social utmaning.

Härkan du läsa fler kolumner av Eeva-Johanna Eloranta.

Riksdagsledamot, SDP
Publicerad: