Kimitoöns nya direktör får 8 300 i lön – kommunstyrelsen diskuterar avtalet i dag

Publicerad:

Att godkänna det nya kommundirektörsavtalet är ett av ärendena Kimitoöns kommunstyrelse tar sig an i dag.

Än så länge är Erika Strandberg tillförordnad kommundirektör, men ska tillträda som ordinarie den 1 april.

Styrelseordförande Wilhelm Liljeqvist (SFP) är den som jobbat med avtalet, och han säger att skillnaderna mellan det här förslaget till avtal och det avtal kommunens hade med Anneli Pahta inte är stora.

– Det här avtalet beskriver mer utförligt hur man tillämpar paragraf 43 i kommunallagen, säger Liljeqvist.

§ 43 i Kommunallagen handlar om uppsägning av kommundirektören. Förfarande enligt direktörsavtalet är ett alternativ till förfarande enligt 43 § i kommunallagen. Rätt till avgångsvederlag har kommundirektören inte om kommunen blir tvungen att säga upp henne enligt § 43.

Det som ändå skiljer det nya avtalet från tidigare är att det avgångsvederlag som kan bli aktuellt ifall kommundirektören på grund av förtroendebrist säger upp sig minskats något. Avgångsvederlaget motsvarar nu sex månaders lön, medan det i Pahtas avtal handlade om tio månaders lön. Till den här summan läggs den lagstadgade uppsägningstiden och lön för den och eventuellt också innestående semesterdagar.

– Det här är en kompromiss, en förhandlingsfråga. Istället är lönen för kommundirektören nu högre, säger Liljeqvist.

Vid starten av tjänsteförhållandet kommer Strandberg att ha en helhetslön på 8 300 euro, medan Pahtas motsvarande lön var 7 300 euro vid starten, men senare efter avtalsenliga justeringar cirka 7 600 euro.

Förslaget inför kommunstyrelsens möte i dag är att styrelsen godkänner kommundirektörsavtalet och föreslår fullmäktige göra detsamma. Vidare föreslås att kommunstyrelsens ordförande befullmäktigas att underteckna direktörsavtalet på kommunens vägnar.

Korrigerat 1.3.2021 kl. 12.50: "Grundlön" ändrat till "helhetslön". En kommundirektör har en helhetslön, där inte eventuella personliga tillägg adderas.

Tillägg 1.3.2021 kl. 13.00: Att Anneli Pahtas lön efter avtalsenliga justeringar var cirka 7 600 euro.

Reporter (Kimitoön)
Publicerad: