Katarinaskolan i Karis renoveras - reservskolorna får tummen upp av elever och lärare

Fredrika Blomqvist
Några av Katarinaskolans elever från årskurs 2 med rektorn Tove von Schantz.
Några av Katarinaskolans elever från årskurs 2 med rektorn Tove von Schantz.
Publicerad:

Katarinaskolan i Karis ska renoveras. Den grundläggande renoveringen beräknas ta två år och under den tiden är skolans elever uppdelade i två olika skolhus.

Årskurserna 1-2 håller till i Klinkbacka skola i Pojo och årskurs 3-6 har sina lokaler i Trikar i centrum av Karis.

Fredrika Blomqvist
Skolgården och gamla skolbyggnaden Klinkbacka skola i Pojo.
Skolgården på Klinkbacka är uppskattad av Katarinaskolans elever i årskurs 1-2. I huset på bilden finns klassrum för årskurs 1.

– Viktigt att komma ihåg att renoveringstiden är en uppskattning, och vi önskar förstås att tidtabellen skulle hålla. Men Katarinaskolan är ett gammalt hus och sådana här processer brukar tendera att dra ut. Men två år har vi räknat med att vi är i de nya lokalerna, säger rektor Tove von Schantz.

Viss ytrenovering före

Klinkbacka skola har tidigare varit en finsk skola för årskurs 1-6 som stängde på grund av för få elever.

Sedan skolan stängde har husen även fungerat som daghem och nu är de klasserna 1-2 från Katarina skolan som håller till i husen. Några ytrenoveringar har gjorts i husen innan Katarinaskolans elever flyttade in.

– Det är lättare på alla sätt att komma till en färdig skola med tanke på alla lokaler, säger von Schantz.

Tidigare kurscenter

I Trikar i Karis har Karis kurscentrer haft kurser så lokalerna där är också planerade i utbildningssyfte. Lokalerna i Trikar sanerades innan de togs i bruk av eleverna och personalen.

Fredrika Blomqvist
Gamla lokalerna till Klinkbacka skola i Pojo. Där elevern i årskurs 1-2 från Katarinaskolan går då Katarina skolan i Karis renoveras.
Katarinaskolans elever i årskurs 1-2 har flyttat tillfälligt ut till Klinkbacka skola i Pojo. I huset på bilden finns skolans matsal, gymnastiksal och klassrum för årskurs 2.

– Med tanke på att vi är en stor enhet med lite på 280 elever och så många i personalen, tycker jag att flytten har gått smidigt både till Klinkbacka och till Trikar. Det har gjorts mycket förberedande planering för att flytten skulle kännas trygg för både elever och personal. Jag har varit noga med att jag har gett ut information till elevernas familjer så fort jag kunnat ge den, säger von Schantz.

Fredrika Blomqvist
Katarinaskolans rektor Tove von Schantz i skolans tillfälliga utrymmen i Klinkbacka skola.
Katarinaskolans rektor Tove von Schantz tycker att flytten gått smidigt med tanke på hur stor skola Katarinaskolan är.

Flytten har inneburit mycket extra jobb och många samarbetspartners. – I det stora hela har responsen varit positiv från personalen, säger von Schantz.

Skolskjuts från parkourparken

För föräldrarna menar von Schantz att skolskjutsarna har varit det största orosmomentet. Men när det blev klart att det skulle vara en uppsamlande skjuts från parkourparken i Karis, nedanför Katarinaskolan, försvann den oron.

Skjutsen hem går från Klinkbacka till parkourparken. Det är två bussar som går och med på bussen är alltid en vuxen. Vid parkourparken är eleverna också alltid övervakade av en vuxen och man har från skolan uppmanat att man inte kommer före klockan kvart före nio då det inte finns någon övervakning före det.

Många av eleverna går även i morgonverksamheten eller eftisverksamheten som heter Kupan och Byllan och de finns bakom Katarinaskolan. Kupan och Byllans personal ser till att eleverna som går hos dem tar sig till och från bussen.

Fredrika Blomqvist
Ett av Katarinaskolans tillfälliga klassrum i Klinkbacka skola.
Ett av Katarinaskolans tillfälliga klassrum i Klinkbacka skola. Sammanlagt är de strax under 100 elever som håller till i Klinkbacka skolas gamla utrymmen.

– Eleverna i årskurs 1 hade sina hälsogranskningar i Klinkbacka skola och hade då möjligheten att bekanta sig med skolan. Jag har uppmanat via Wilma att man gärna får komma hit med sitt barn och leka på gården för att bekanta sig med stället, säger von Schantz.

Både Trikar och Klinkbacka skola har egna matsalar och i Klinkbacka finns även en gymnastiksal. Då de äldre eleverna i Trikar ska ha innegymnastik håller de till i Karis bollhall och förflyttar sig till fots dit, vilket går smidigt då Trikar finns i centrum av Karis.

Fredrika Blomqvist
Katarinaskolans speciallärares rum i Klinkbacka skola.
Här finns fina utrymmen bland annat ett stort rum för specialläraren.

– Det är skönt att se att barnen trivs här och att de tycker om skolgården. Vi kommer att ha mera utomhuspedagogik här. Men vi kommer också att ordna gemensamma friluftsdagar, temadagar och en Hem och skola-dag som vi kallar för Katarina open, för att hålla ihop att vi är en enhet trots att vi är på olika ställen, säger von Schantz.

Fredrika Blomqvist
En slöjdsal i Klinkbacka skola som nu används av eleverna från Katarinaskolan i Karis.
En slöjdsal finns också i Klinkbacka skola. Dit kommer även eleverna från årskurs 4-5 i Katarinaskolan och har tekniskslöjd.

En grupp elever från årskurs 2 är nöjda med de nya skolutrymmena på Klinkbacka och en del av dem har besökt skolgården innan skolstarten för att bekanta sig med skolgården.

Noomi Sundbergh har besökt gården med sin mormor och Majken Karlsson har besökt gården med sin pappa.

Barnen menar att de inte var nervösa innan skolstarten men att de nog var nyfikna på de nya klassrummen och om det skulle likna Katarinaskolan. Bussturerna har också varit uppskattade av eleverna. – Det är roligt att åka buss, säger Hugo Laine. De andra eleverna håller med.

Fredrika Blomqvist
Katarinaskolan i Karis elever från årskurs 2, de står på gården till Klinkbacka skola där eleverna håller till medan Katarinaskolan renoveras.
Några av Katarinaskolans elever från årskurs 2. Från vänster är Alice Bussman, Ria Åkerfeldt, Linn Rehnström, Hugo Laine, Milea Lunden, Jasper Rönneberg och Noomi Sundbergh. Nere på marken från vänster är Majken Karlsson och Sigge Skogberg.

Gruppen elever är också alla ense om att den nya skolgården är det bästa med Klinkbacka skola. – Man kan springa och leka överallt här, säger Jasper Rönneberg.

– Här finns många bra gömställen då man lekar kurragömma, säger Noomi Sundbergh.

– Skolgården är det bästa här, speciellt skogen, säger Sigge Skogberg.

Det finns ett område av skogen utmärkt med gula västar där eleverna får röra sig i skogen och syns från skolgården.

Frilans, reporter
Publicerad: