Kastade flaskbomb på kompis som spelade fotboll – polisen uppmanar föräldrar att prata med sina barn

Publicerad:

Polisen i västra Nyland utreder en allvarlig incident med en flaskbomb på en fotbollsplan i Distby i Esbo i juli.

Händelsen utreds som grov misshandel.

En liten grupp ungdomar spelade fotboll på en skolplan när tre andra ungdomar dök upp. En av de nyanlända kastade en flaskbomb mot fotbollsspelarna. Flaskbomben exploderade och skadade ögonen på en av de unga, vilket krävde omedelbar sjukhusvård. Det är osäkert om skadan kommer att ge bestående ögonskador.

– Förundersökningen har visat att flaskbomben tillverkades av en av de tre ungdomarna som kom till platsen. Kastaren var i sin tur en annan medlem av denna trio. Både de misstänkta och offret är under 15 år, säger kommissarie Hannu Väänänen.

En flaskbomb är en farlig konstruktion där en plastflaska fylls med hushållskemikalier, vars kemiska reaktion skapar ett högt tryck i den förslutna behållaren. När trycket ökar spricker behållaren till slut och gaserna frigörs med hög hastighet och en kraftig smäll. Samtidigt sprids den kemiska blandningen i flaskan okontrollerat i omgivningen, och på människor, djur och egendom i närheten. Blandningen innehåller ofta starka baser eller syror som kan skada ögon, slemhinnor, luftvägar och bar hud. Om man utsätts för detta och misstänker att man fått ämnen på sig, bör man omedelbart uppsöka hälsocentral för kontroll.

– En flaskbomb är mycket farlig även för den som tillverkar den. Explosionen sker okontrollerat och kan inträffa när flaskbomben fortfarande hanteras. Hantering av starka hushållskemikalier kräver därtill skyddsutrustning, något som bombtillverkare oftast inte har. Att bygga sådana konstruktioner är farligt och bör inte göras av någon – varken barn eller vuxna, betonar Väänänen.

Polisen informerar om fallet som ett varnande exempel och uppmanar föräldrar att allvarligt diskutera detta med sina barn, särskilt de i högstadieåldern och de som närmar sig denna ålder.

Publicerad: