Kari Häkämies: Lovande läge för Egentliga Finland inför regeringsbildandet – men han ger en liten känga åt SFP-håll
Egentliga Finlands landskapsdirektör Kari Häkämies, tidigare samlingspartistisk riksdagsledamot och minister, konstaterar att utgångsläget efter valet är lovande för landskapet.
– Egentliga Finland är porten västerut men också aktern på en buss. Jag har alltid sagt att landskapet borde ha minst tre ministrar för att kunna bevaka våra intressen. Och nu inför regeringssonderingarna ser det inte dåligt ut med tanke på det, säger Häkämies.
Han betonar att han inte talar partipolitik även om det förstås är svårt att inte beröra den. Samlingspartiets Petteri Orpo från Åbo är ju den som har initiativet när en ny regering ska börja bildas.
– Jag tar inte ställning om det blir en borgerlig eller blåröd regering, säger Häkämies. Men jag var själv föredragande justitieminister då vår nuvarande konstitution kom till för drygt 20 år sedan och vill påminna om att varje gång har ordföranden för det största partiet blivit statsminister.
Efterlyser uppslutning bakom landskapets mål
Med tanke på den här starka traditionen ser det alltså bra ut för Egentliga Finlands representation i regeringen.
– Jag är hoppfull när det gäller landskapets projekt – förutsatt att alla partier ställer sig bakom de satsningar som är viktiga för oss. Inför valet kunde man notera en del populism till exempel när det gäller Entimmeståget inte minst inom SFP. Man stödde bandragningar som servar andra landskap än vårt, säger Häkämies.
Du vill inte taställning till hur regeringen ska se ut, men hur tror du att resultatet av regeringsbildningen påverkar landskapet?
– Oberoende av om det blir en blåröd eller borgerlig regering så tror jag att landskapets bullar gräddas bra i ugnen, så att säga. Då talar jag inte partipolitik utan ser på det som landskapsdirektör.
– Och andra alternativ än någon form av borgerlig regering eller en regering som byggs upp kring Samlingspartiet och SDP finns inte enligt mig. Den nuvarande regeringsbasen kan inte fortsätta och vi måste få en majoritetsregering. En minoritetsregering skulle falla inom tre månader.
Is i magen
Samtidigt gäller det att ha is i magen och inte ta ut något i förskott eller bli för kaxig, varnar Häkämies.
Regeringsförhandlingarna blir antagligen utdragna och de börjar med övergripande frågor såsom statens finanser och EU-politiken.
– Frågor som rör de olika landskapen behandlas först på slutet. En del av dem bestäms inte ens i regeringsprogrammet utan senare under själva regeringsperioden.
En hurudanstatsminister skulle Petteri Orpo bli?
– Han är en mycket balanserad människa. Makten har inte påverkat honom så som den kan påverka en del andra.
– Han har dessutom lett Egentliga Finlands förbunds styrelse. Så om traditionen fortsätter, vilket den sannolikt gör, och han blir statsminister så är det fint för oss att han känner till landskapsförbundet väldigt bra, säger Kari Häkämies.