Karantän och studentprov, hur ska de gå ihop? Gemensamma linjer ännu oklara i Egentliga Finland

ÅU-foto
bildkollage av tre skolbyggnader
Publicerad:

Alla väntar med spänning på nästa drag och ingen vet med säkerhet vad som gäller.

Det är kontentan efter ÅU:s rundringning till de svenskspråkiga gymnasierna i regionen angående karantänsattas möjlighet att delta i studentproven.

– Vi följer till hundra procent de allmänna rekommendationerna och väntar på den lokala hälsomyndighetens besked. Men visst känns det som att de rigorösa bestämmelserna från studentexamensnämnden för specialarrangemangen gör det svårt att genomföra, säger rektor Ben Johansson vid Kimitoöns gymnasium.

Alla väntar på besked

Det är upp till kommunerna och de enskilda skolorna att själva bestämma om det är möjligt för dem att ordna så att också symptomfria studerande som är försatta i karantän kan avlägga studentexamensprov.

Några klara riktlinjer finns inte i nuläget i varken Åbo, Pargas eller Kimitoön. Inte heller Katedralskolans rektor Marianne Pärnänen har några besked att ge, men för Åbos del är en gemensam riktlinje för stadens alla gymnasier att vänta inom kort.

– Den är under arbete och kommer sannolikt att offentliggöras i morgon, säger biträdande rektor Jatta Paakkinen vid Puolalanmäen lukio.

I Pargas är situationen fortfarande den samma som innan sportlovet. Rektor Annika Gustafsson vid Pargas svenska gymnasium tror att det går till början av nästa vecka innan man vet vad som gäller för stadens gymnasier.

– Det är nog den tidtabellen vi går enligt, vi kommer att ha en gemensam linje med PSG, säger Ari Rintanen som är rektor för Paraisten lukio.

Frivillig karantän rekommenderas

Studentexamensnämnden rekommenderar att de som ska skriva studentexamen under våren håller sig i frivillig karantän i 14 dygn innan proven börjar med modersmålets prov i läskompetens den 16 mars.

Frågan om hur en studerande som bor på en ort med avvikande rekommendationer från studieortens rekommendationer besvaras däremot entydigt av studentexamensnämndens generalsekreterare Tiina Tähkä.

– Examinanderna följer de direktiv som gäller för det egna gymnasiet. Rekommendationen om frivillig karantän gäller alla examinander, oberoende av hemkommun och de allmänna rekommendationerna som gäller där.

Inga gratis omtagningar i vår

Om det inte är möjligt för studerande att delta i proven på grund av smitta eller om kommunen inte kan ordna tillfälle för studerande att skriva proven i skilda utrymmen är det ansökan om annullering av provanmälan som gäller. Studentexamensnämnden har lovat vara flexibel med de här ansökningarna.

Möjligheten till delvis avgiftsfri omtagning av prov som gällde under våren och hösten 2020 gäller däremot inte under våren 2021.

Det att läroplikten utvidgas till att gälla också andra stadiets utbildningar från och med 1 augusti 2021 påverkar inte heller situationen för abiturienterna eller någon av dagens gymnasiestuderande, eftersom den nya lagen träder i kraft en åldersklass i sänder så att de första som får möjligheten till gratis studentprov är de som nu under våren går i årskurs 9 i den grundläggande utbildningen.

De första avgiftsfria studentproven är aktuella i större skala först våren 2023.

Uppdaterad 4.3 klockan 12.38 med språkkorrigeringar.

Reporter (Pargas)
Publicerad: