Kaos på dagisfronten
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Nånting är fel, väldigt fel. Att hitta välfungerande utrymmen för den svenska småbarnspedagogiken verkar vara nära på omöjligt i Åbo. I SFP i Åbo jobbar vi aktivt för att situationen ska bli bättre och vi ställer kontinuerligt krav på staden att det ska erbjudas goda utrymmen. Det tycks emellertid vara en utmaning för många städer och kommuner idag att erbjuda ändamålsenliga och friska lokaler för barnen, oavsett språktillhörighet. I Åbo är den svenska sidan och i detta fall småbarnspedagogiken särskilt drabbad.
Bildningssektorns ledning har länge varit medvetna om att den svenska småbarnspedagogiken huserat i korthus i tre av fyra svenska enheter:
– Väggarna bågnar i Sirkkala daghem där en del av förskolebarnen placerats i Hemmets översta våning och en del nu också i Lilla hanken.
– Cygnaeus daghem på Kuratorstigen i Studentbyn finns i ett rivningshus där luftcirkulationen inte fungerar ordentligt, där man tvingas ta till byggnadstekniska nödlösningar för att få vardagen att fungera
– Skolgatans daghem har länge varit i dåligt skick och därtill överfullt – tom personalens sociala utrymme har fungerat som grupprum
När testresultaten för Skolgatans daghem kom i juni blev det krislösningar för att få verksamheten snabbt omplacerad. Att en del av barnen placerats i Lilla hankens utrymmen som absolut inte är planerade för små barn och dessutom verkar ha inneluftsproblem är verkligen en skral lösning. För Skolgatans daghem finns det ändå en ljusning i tunneln i och med att Sofiegatans nya daghem tas i bruk nästa höst men tiden fram till dess blir en pärs.
Cygnaeus daghem behöver ersättande utrymmen för daghemmet som nu finns på Kuratorstigen. Också Cygnaeus förskola fungerar tillsvidare i tillfälliga utrymmen – i Aningais skolhus i yrkesinstitutets utrymmen som inte heller är planerade för små barn – framför allt finns det ingen gård att leka på. Även denna enhet borde få en ny fastighet. Vad gör bildningssektorns ledning om Kuratorstigens fastighet plötsligt utdöms?
Sirkkala daghem får bättre utrymmen när nya Sirkkala skola blir färdig men det är flera år tills det projektet är slutfört.
Vi anser att den svenska småbarnspedagogiken har skötts med vänster hand under en lång tid. Den rent operativa verksamheten sköts så gott det går av Hanna Karlsson och Liliane Kjellman men de mera strategiska linjedragningarna inkluderande fastigheter har bara skuffats fram och ingen verkar ta ansvar för detta – varken bildningssektorn ledning eller stadsmiljösektorn. Under de senaste åren har man i Åbo invigt ett flertal nya finska daghem trots att de finska årsklasserna minskar.
Vi behöver ett nytt svenskt daghem i centrum. De svenska årskullarna växer under de kommande åren och därtill bidrar inflyttning till ett ökat behov.
Vi vill att staden erbjuder kommunal dagvård för 70 % av de svenska barnen som stadsfullmäktige fattat beslut om. På den svenska sidan har fördelningen under många år varit 60-40 % – det vill säga staden förlitar sig på privat dagvård i högre grad inom den svenska verksamheten.
Vi hoppas på större känslighet för de svenska användarnas behov. Vi undanber oss sista minuten-panik och vi betackar oss från lösningar som innefattar rivningshus.
SFP i Åbo r.f.
Anna-Karin Tötterman
Ordf. för SFP i Åbo
Barbro Schauman
Ordf för svenska sektionen
Medlem i nämnden för forstran och utbildning