Källkritik behövs också gällande klimatet
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
HBL rapporterade (24.9.2018) om en analys av temperaturförändringen i cirka 600 städer. Bakom studien låg europeiska journalistdatanätverket EDJNET.
Analysen visade att förändringen var störst i norra Europa. Allra störst var förändringen i svenska Kiruna, där medeltemperaturen för åren 1900–2017 påstås vara hela 3,4 grader högre nu.
Det var fel. 1,2°C i norra Norrland enligt SMHI!
Fyra finländska städer fick plats på tio-i-topp-listan: Villmanstrand, Kouvola, Joensuu och Vasa.
EDJNET meddelar nu om ett fatalt fel som gett fel resultat för 38 städer, däribland de nordiska städerna i topp.
"Vår undersökning bygger på två dataset, som inte är rakt av jämförbara. Även gällande de 38 felaktiga städerna. Resultatet blev uppblåsta siffror för de drabbade städerna, och en felaktig analys.", skriver EDJNET.
”Sedan 1900 ökade medeltemperaturen i och runt Rovaniemi från i genomsnitt 0,3 °C mellan 1900 och 1999 till i genomsnitt 1,4 °C 2017. De varmaste åren i och runt Rovaniemi var 1938, 1934, 2011, 2015 och 2000”.
Alltså drygt 1 °C. Och varmare på 1930-talet än nu!
Källkritik är att man kollar flera källor. Det tycks inte tillämpas av svenska och finska journalister då det gäller klimat.
Nu är det ju så att vi har haft en långsam ökning av den globala temperaturen sedan slutet av lilla istiden cirka 1880. Cirka 1°C. Både globalt och i Europas Norden.
Är det så att inget land håller sig till de löften som gavs i och med det så kallade Parisavtalet, som ju inte är juridiskt bindande för någon stat?
Kina, största koldioxidalstraren, lurade med felaktiga uppgifter att de stängde ett 100-tal kolkraftverk före Parismötet.
De stängdes då visserligen av staten Kina, men sanerades och kördes igång igen av de kinesiska provinserna.
Så de kinesiska utsläppen är 25 procent större än vad man officiell visar för världen, enligt en upptäckt av Coal Swarm, som studerade både satellitbilder och kinesiska dokument från provinserna.
Facit: Finlands utsläpp 2 promille. Kinas utsläpp 30 procent. Globalt 1 grad uppvärmning. Lite varmare här hos oss. Klimatförbättring?
Jörg Siebert