Kallgröt – en frukost du kan tillreda på kvällen!
Kallgröt, overnight oats, är ett av de lättaste morgonmålen du kan tillreda. Blanda ihop ingredienser i en burk och ställ i kylskåpet, på morgonen har du sedan en färdig frukost!
PEPPARKAKSKALLGRÖT
Släng inte kex som blivit över, gör en kallgröt istället.
1 dl havregryn
0,5 dl turkisk yoghurt
0,5 dl äppelmos
0,5 dl kokosmjölk
0,5 dl smulade pepparkakor
1–2 pepparkakor till dekoration
Gör kallgröten genom att blanda ihop havregryn, turkisk yoghurt, äppelmos, kokosmjölk och hälften de smulade pepparkakorna i en glasburk. Ställ i kylskåp över natten.
Färdigställ gröten på morgonen genom att toppa gröten med resten av de smulade pepparkakorna och en hel pepparkaka, eller enligt egen smak naturligtvis.
HALLONKALLGRÖT MED TIMJAN
Snyggt och mättande.
1 dl havregryn
1 dl mosade frysta hallon
2 färska timjanstjälkar, finhackat
0,5 dl turkisk yoghurt
0,5 dl vaniljfärskost
1 tsk honung
1 dl mjölk
2 msk hela hallon
Häll havregryn i en liten burk.
Rör ner mosade hallon, timjan, yoghurt, färskost och honung.
Häll mjölken över hela alltihopa.
Ställ i kallt över natten.
Smula sönder två av de hela hallonen och toppa med resterande hela. Avnjut till frukost, mellanmål eller kvällsmål.
PERSIMONKALLGRÖT
Ett enkelt basrecept på en vegankallgröt.
0,5 persimon (eller äpple, eller päron)
1 dl havregryn
1 dl mandelmjölk
1 tsk kanel
1 krm riven ingefära
Skär persimonen i små tärningar.
Häll havregryn i en liten burk, rör ner kryddor och toppa med persimonbitarna.
Häll mjölken över hela alltihopa.
Ställ i kallt över natten och avnjut till frukost.
Sofie Sergelius