"Ju mer Åbo växer, desto fler träd och grönområden behövs"

Formgivningslärare Hannu Parkkamäki, bildkonstnär Juha Welling och Aki Männistö från Åbo stad planterar en ek för att uppmärksamma Trädets dag. Foto: Timur Yilmaz.
Publicerad:

Åbo stad vill lyfta fram de positiva effekterna av träd och grönområden i städer. Under onsdagen firade staden därför trädets dag för elfte gången.

För att uppmärksamma dagen planterade staden en ek i Tomasparken, i korsningen mellan Kasärngatan och Arwidssonsgatan. Invid den nya eken står ett konstverk som gjorts av en stor gammal tsarpoppel som förstörts i en storm. Konstverkets skapare, bildkonstnären Juha Welling var inbjuden för att tillsammans med Hannu Parkkamäki, formgivningslärare vid Åbo Yrkeshögskola och Aki Männistö, trädexpert på Åbo stad plantera eken i Tomasparken.

Trädets dag firas varje år med ett särskilt tema. I år är temat Trädets andra liv, och med det vill man lyfta fram möjligheterna att återvinna gamla träd som fälls.

– Vi ser återvinningen som en del av trädets livscykel. Större träd kan användas till exempel som bänkar, sittplatser eller konstverk som här i Tomasparken. Det finns exempel på det också i Idrottsparken. De mindre träden kan göras till plankor och också användas som material för yrkeshögskoleeleverna, säger Parkkamäki.

Åbo var en av de första städerna i Finland att anamma Trädets dag-traditionen. Konceptet importerades från USA till Finland 2004 och i Åbo ordnades det första gången 2007. Aki Männistö menar att plantering av nya träd är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att bromsa klimatförändringen.

– Vi firar trädets dag för att göra folk uppmärksamma på hur staden satsar på grönområden och natur. Dels planterar vi träd för syns skull, dels för att det är en viktig del av ekosystemet. Ju mer Åbo växer, desto fler träd och grönområden behövs. Träden samlar upp avgaser och gatudamm, samtidigt som de fräschar upp stadsbilden. Att det finns träd till exempel på gågatan är för att de gör den mer inbjudande, det är bevisat genom forskning, berättar Männistö.

Fredrik Häggman

Publicerad: