Jourer i Pargas och Åbo hårt belastade – "Vi gör så gott vi kan!"

Arkiv/Sofia Westerholm
en skylt till en akutmottagning
Publicerad:

På onsdagseftermiddagen gick både Pargas hälsocentrals jourmottagning och Åbo Universitetscentralsjukhus (ÅUCS) jour för barn och unga ut på sociala medier och berättade att de är hårt belastade.

Pargasjouren konstaterade att skälet för deras del är är personalbrist.

– Vi beklagar situationen. Belastningen är hög på sjukvården och telefonin. För att minska på telefonköerna rekommenderar vi att ni bokar tider elektroniskt. Vid brådskande fall kontakta till ÅUCS Akuten. Vi önskar att ni under tiden 7–9.12.2022 kontaktar hälsocentralen endast vid akuta ärenden. Var vänlig och ring inte gällande detta, vädjar jouren på Facebook.

Meddelandet avslutas med orden:

– Vi gör så gott vi kan! Tack för er förståelse!

Adressen till e-tjänsterna är www.pargas.fi/etjanster.

RS-virus i Åbo

ÅUCS jour för barn och unga konstaterar för sin del att rusningen dit beror på grasserande RS-virus- och influensaepidemier.

– Telefonjouren är också kraftigt belastad, men du kan lämna begäran om återuppringning på telefonsvararen. Ring innan du åker till akuten med ditt barn: 02–313 1420, skriver man på Facebook.

Jouren påpekar att vanlig förkylning eller flunsa behöver inte läkarbedömning.

– Om du är orolig för ditt barn, kan våra hälsovårdsproffs i telefonrådgivningen bedöma om barnet behöver jourmässig vård eller inte. Om barnjouren inte svarar genast då du ringer, är det klokast att lämna begäran om återuppringning på telefonsvararen, råder avdelningsöverläkare Anna-Maija Kujari.

Jouren för barn och unga ringer upp inom cirka två timmar. Om det gäller nödfall ska du ringa nödcentralen 112, skriver man.

– I jouren arbetar yrkeskunniga triage-sjukskötare som bedömer om det föreligger behov för jourmässigt besök eller inte. Ibland räcker det bra med besök hos sjukskötare och då behöver barnet inte ställa sig i kö till läkare och blir kvar på jouren. Under rusningstider kan väntetiden bli flera timmar lång, säger Kujari på Facebook.

Hon tillägger att det är klokt att försöka skydda bebisar och småbarn mot smittor genom att undvika platser såsom köpcentra och genom att iaktta god handhygien.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar?Första månaden bara1,00 €! Klicka här.

Publicerad: