Jordbruket och miljön kräver långsiktig och hållbar politik

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Under de senaste veckorna har jordbruksstödens framtid diskuterats i samband med EU:s kommande budget. Det finns röster som anser att stöden till lantbruket förvränger marknaden, är till skada och bara är dyra för samhället. Det här håller jag inte med om.

I Finland har vi EU:s renaste mat. Det här är ett resultat av ett långsiktigt och målmedvetet arbete som görs tillsammans av både lantbrukare och myndigheter. Det är ett arbete som tar hänsyn till miljön och en etisk produktionskedja som berättar råvarans ursprung. Det här är resurskrävande, men en linje som vi medvetet valt att ta.

För att detta också i framtiden ska vara möjligt krävs det att vi har en långsiktig och ekonomiskt hållbar jordbrukspolitik som möjliggör att producenterna kan investera och utveckla sin verksamhet. De senaste årens stora problem med utbetalningar av stöd, försämrade producentpriser och katastrofala skördar har försatt många producenter i ekonomiska svårigheter och tvingat dem på knä. Om vi som konsumenter kräver hållbart producerade produkter, måste vi också ge lantbrukarna möjlighet att kunna producera dessa.

För att vår inhemska mat också i framtiden ska vara tillgänglig för alla och samtidigt vara hållbart, etiskt och ansvarsfullt producerad behöver vi olika former av jordbruksstöd. Vi behöver de allmänna som stöder själva produktionen och vi behöver också långsiktiga lösningar när det gäller miljöstöden. Speciellt för oss här nära hav och vattendrag är lantbrukarnas miljöarbete av verkligt stor betydelse. Hoten om att miljöstöden skulle minska är därför alarmerande. Inte bara för jordbrukarna och landsbygden, utan i synnerhet för miljön och framtidens generationer.

Den välfärdsstat som vi gärna vill identifiera oss med garanterar hälsa, utbildning och trygghet för alla. Här borde vi uppdatera begreppet till att trygghet och hälsa också omfattar en ren miljö och hållbart producerade råvaror. En välmående miljö, friska vattendrag och rena livsmedel bör ses som en trygghetsfaktor och för att detta ska uppnås krävs en långsiktig, hållbar och målmedveten politik.

Sandra Bergqvist

Vice ordförande, SFP

Publicerad: