Jättedonation – Novia får en kvarts miljon euro av Stiftelsen Eschnerska frilasarettet

Från vänster: Novias rektor Örjan Andersson, Stiftelsen Eschnerska frilasarettets styrelseordförande Henrik Carlstedt och vd Henrik Karlsson. Foto: Yrkeshögskolan Novia
Publicerad:

Yrkeshögskolan Novia mottar en donation på 250 000 euro från Stiftelsen Eschnerska frilasarettet, skriver högskolan i ett pressmeddelande. Stiftelsen stöder bland annat sjukvård och förbyggande hälsovård.

Carl-Gustaf Eschner (1805–1853) gjorde sin förmögenhet inom handeln men hade också andra affärsintressen. Bland annat var han partredare i ett tiotal fartyg och aktieägare i Gamla Skeppsvarvet och i det Rysk-Finska Hwalfiskeri Bolaget.

Novias sjöfartsutbildning i Åbo inleddes 1813.

– Det är sannolikt att sjöfarare som utbildats i Åbo seglade Eschners fartyg. Carl-Gustaf Eschner ville genom sitt testamente stöda sjukvård speciellt inom handels- och sjömannakretsar. Stiftelsens uppgift är också att stöda förebyggande hälsovård. En investering i utbildning betalar sig ofta mångfalt tillbaka och vi är glada att kunna stöda Yrkeshögskolan Novia, säger Henrik Karlsson, vd för Stiftelsen Eschnerska frilasarettet.

Stärker utbildningen

Novia utbildar i Åbo bland annat sjukskötare, hälsovårdare och sjökaptener. Yrkeshögskolan står för över hälften av alla sjökaptener som utbildas på fastlandet i Finland.

– Befälet ombord ansvarar för besättningen och dess välmående. De stora passagerar- och kryssningsfartygen har egen sjukvårdspersonal, medan detta ofta inte är fallet på mindre fartyg och inom frakttrafik. I sjökaptensutbildningen ingår därför förutom sjöfartstekniska och ledarskapsinriktade delar, också i viss omfattning sjukvårdsutbildning”, säger Novias rektor Örjan Andersson och tackar Stiftelsen Eschnerska frilasarettet för donationen som stärker högskolans utbildning inom hälsovård, både på land och till sjöss.

Publicerad: