Jägare vill minska på hjortdjurskrockarna med hjälp av ökad information
Det stora antalet hjort- och rådjurskrockar längs Skärgårdsvägen har fått jaktvårdsföreningarna att agera.
I fjol skedde 247 olyckor på sträckan Pargas-Houtskär och nu vill jaktvårdsföreningarna uppmärksamma bilisterna på risken för kollisioner.
På onsdagseftermiddagen ordnade föreningarna därför en informationskampanj vid Lillmälö färjefäste där man delade ut kartor över de mest riskfyllda ställena, samt ett gult markeringsband för att märka ut var olyckan har skett, samt information på hur man ska göra om olyckan är framme.
– Man ska alltid ringa 112, därifrån går sedan informationen vidare till jaktvårdsföreningarna. Det är också viktigt att markera olycksplatsen så att jägarna som rycker ut i ren och rusk lättare ska kunna spåra det skadade djuret, säger Pargas jaktvårdsförenings tidigare verksamhetsledare Olle Lerche och nuvarande verksamhetsledare Tomas Björkroth.
Nöjda bilister
Bilisterna i färjekön tackar och tycker det är bra att det nu informeras om det stora antalet hjortdjur längs Skärgårdsvägen. För dem som ofta kör längs vägen är hjortar och rådjur en vanlig syn, säger Håkan Hansen i Houtskär.
– Det gäller att hålla ögonen öppna. I bland kan man se 50-60 djur längs vägen. Jag har många gånger varit nära att krocka och varit tvungen att tvärbromsa, men peppar peppar, det har aldrig tagit i.
Samma sak säger Kimmo Salminen på väg till stugan i Houtskär.
– På höstarna ser hur mycket som helst av dem. Man måste vara uppmärksam och sakta in då man ser djuren och vara förberedd. Kommer det ett djur över vägen, kommer det ofta flera.
Trixibelle Devlin pendlar varje dag mellan Pargas och Nagu.
– Jag ser dagligen hjortdjur, i synnerhet på Lillandet. Men jag har bara krockat en gång för länge sedan i Kirjais.
Jaktsäsongen 2018-2019 sköt Väståbolands jaktvårdsförening 1048 vitsvanshjortar och 622 rådjur. Också inom Pargas jaktvårdsförening gjordes nytt jaktrekord: 1034 rådjur och 200 hjortar. Det är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
– Vi har gjort vad vi kunnat och skjutit så många vi hunnit. Vi har också flyttat utfodringsplatserna längre bort från vägarna. Men mycket beror på körbeteendet. Man ska alltid sakta in då man ser hjortdjur och vara beredd på att det kommer flera djur över vägen om det har kommit ett, säger Lerche.
– Det bästa skulle ändå vara om det skulle byggas ett viltstängsel längs delar av Skärgårdsvägen. Ett sådant skulle betala tillbaka sig på några år.
LÄS OCKSÅ:
Viltstängsel ska minska på hjortdjurskrockarna längs Skärgårdsvägen