”Jag har ingen förståelse för fastighetsaktiebolagets förslag om Svenska Gården”
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Fastighetsaktiebolaget Svenska Gården i Åbos styrelse vill att samtliga aktieägare ger fullmakt att ändra bolagets ändamålsparagraf.
Bolaget har i över hundra år kunnat leva och verka med den gällande syftesparagrafen enligt lag och ordning.
Donatorerna med Dahlström i spetsen satt själva i styrelsen och genom åren har bolaget aldrig, såsom nu, tvingat de svenska föreningarna att på grund av höga hyror söka sig bort från fastigheten.
Det är inte p.g.a. bolagets ekonomi som föreningarnas hyror nu höjts.
Det är inte p.g.a. bolagets ekonomi som föreningarnas hyror nu höjts.
Den stora renoveringen av fastighetsmassan innebar stora skulder för fastighetsaktiebolaget och ännu idag är avskrivningarna betungande.
Bolagets ekonomi är dock på stadig fot och om fem år kan aktieägarna räkna med en bra avkastning och sannolikt dela ut dividend.
Nu vill bolagets styrelse ändra syftesparagrafen, införa begreppet hyressubvention åt föreningarna och dessutom begränsa storleken på dessa s.k. subventioner.
Syftesparagrafens kärna idag är att äga och besitta tomt och därpå befintliga byggnader samt att i första hand erbjuda samfund, organisationer oh företag, vilka verkar för svenskspråkiga kulturändamål, samlings- och verksamhetsutrymmen i fastigheten.
I praktiken gäller det lokaler i Gillesgården på bakgården av Svenska Gården.
Rummen med smala korridorer, balkar i taket och tillgänglighet genom köket är inte optimala för alla föreningar men samhörigheten har varit stark och läget som det svenska rummet i Åbo är perfekt.
Frågan om marknadshyrans storlek kan diskuteras.
I fastighetsaktiebolagets ekonomi har Gillesgården en liten betydelse jämfört med alla restaurang- och affärsfastigheter längs Aura- och Slottsgatan samt Västra strandgatan.
Bolagets styrelse vill ändra syftesparagrafen så att syftet med ägandet av tomt och byggnader skulle vara att bereda vinst åt aktieägarna.
Bolagets ändamål skulle framöver också vara att erbjuda samfund, organisationer och företag som utan vinstsyfte verkar för svenskspråkiga kulturändamål, samlings och verksamhetsutrymmen i fastigheter som bolaget äger eller förvaltar.
Detta skulle ske för en hyra, även kallad subvention, som understiger marknadsprisnivån till den del bolagets ekonomi enligt styrelsens prövning skulle tillåta detta.
Enligt förslaget skulle ett tak för hyressubventioner införas och enligt detta kunde bolaget utdela så kallade subventioner på endast högst 20 procent av en summa bestående av tre års medeltal av bolagets fastighetsbidrag.
I första hand nämns alltså vinst, i andra hand nämns lokaler för en hyra till minst en viss hyresnivå, kallad ”subventionerad”.
Detta skulle frånta framtida styrelsers rätt, men även aktieägarnas rätt på framtida bolagsstämmor, att fritt besluta om hyresnivån.
Jag har ingen förståelse för fastighetsaktiebolagets förslag och jag har svårt att förstå den bakomliggande agendan.
Genom att behålla det ursprungliga bolagets syfte och ändamål kan det välskötta fastighetsaktiebolaget förse svenskspråkiga föreningar, samfund, organisationer och företag också framöver med ändamålsenliga utrymmen för rimliga hyror.
Ulla Achrén
Föreningsaktivist