"Jag har ändrat min åsikt från att ha varit spårvägsskeptiker till att ställa mig positiv till investeringen av spårväg"

blå ruta med debattvinjett till vänster, karta över spårvagnslinje i bakgrunden
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Spårvagn i Åbo. Jan-Erik Wiik efterfrågar i sin insändare (ÅU 12.12) att i ”Russelsk anda” försöka övertyga varför staden bör satsa på spårväg. Beslut i frågan tar stadsfullmäktige antagligen först efter nästa kommunalval, hösten 2025. Så det finns bra med tid att diskutera och debattera frågan.

Jag har ändrat min åsikt från att ha varit spårvägsskeptiker till att ställa mig positiv till investeringen av spårväg. Vilka argument är det då som gjort att jag bytt åsikt? Här presenterar jag tre argument som övertygat mig.

1. Spårvägen är ett verktyg för stadsutvecklingen. Spårvägen är en infrainvestering som signalerar för entreprenörer, företag, investerare och stadens invånare att Åbo planerar långsiktigt och permanent. De flesta nya stadsutvecklingsprojekt som Slottsstaden, centrumområdet, Vetenskapsparken och Kuppis ligger längs den planerade rutten för spårvägen och man räknar med att det finns en enorm byggnadspotential i dessa områden.

2. Spårvägen är en central del av framtidens kollektivtrafik. Då stadens invånarantal ökar, nya stadsdelar växer fram och behovet av mer hållbara sätt att röra sig ökar, behöver vi nya sätt att ordna kollektivtrafiken. Bussar kan inte svara på det ökade trafikbehovet då deras kapacitet är klart mindre än spårvagnens. Spårvägen svarar också klart bättre på behovet av tillgänglighet och tidtabellerna ger spårvägen en bättre förutsägbarhet.

3. Spårvägen är en stor investering men är på sikt ekonomiskt hållbar. Markanvändningen ger större inkomster, biljettintäkterna inom kollektivtrafiken ökar och driftskostnaderna för spårvägen är lägre och mer förutsägbara än med busstrafik. Exemplen från Tammerfors visar oss att spårvägens inflytande på ekonomin varit större än man på förhand räknade. Värdet på fastigheterna har ökat, man har byggt mer bostadsfastigheter och kontorsfastigheter än beräknat och takten av byggnationen varit snabbare än beräknat.

Jag tror att ifall vi vill att stadens skall växa och vara attraktiv för människor och företag behöver vi vara modiga och våga investera för framtiden. Jag tror att spårvägen är en viktig del av Åbos framtid och med den info jag har just nu stöder jag spårvägsprojektet.

Nicke Wulff Fullmäktigemedlem i Åbo, SFP

Publicerad: