"Istället för administrativa himlar har vi i Åbo skapat något mer meningsfullt och långtgående" – kulturcampusnätverk öppnar dörrarna för effektivt samarbete

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbo. Den aboensiska nätverkscampusmodellen kompletterades för tre år sedan i och med Kulturcampus Åbo. Tre samarbetscampus – hälsa, teknologi och kultur – förenar stadens, yrkesfältets och högskolornas centrala aktörer på bred front.

Kulturcampus Åbo är ett nätverk inom kulturbranschen som strategiskt främjar utbildning, forskning, företagsverksamhet och samarbete i Åboregionen. Det stärker kulturbranschens ställning och synlighet och bidrar till att utveckla Åbo till en allt mer livskraftig, internationell och europeisk högskole- och kulturstad.

På många orter har samarbetet mellan högskolorna utvecklats genom att man skapat administrativa strukturer. I Åbo har man kommit fram till en innehållsbaserad lösning. Universiteten och yrkeshögskolorna i området har med fokus på undervisningen och forskningen gått in för att stärka och dela med sig av sin expertis och öppna ett nytt slags studieutbud för de studerande.

Kulturcampus Åbo består av Åbo universitet, Åbo Akademi, Åbo yrkeshögskola, Humanistiska yrkeshögskolan, Business Turku, Åbo stad och Åbo konservatorium, som bidrar med yrkesutbildning. Avsikten är dock inte att börja bygga nya gemensamma väggar och monument – utan att riva gränserna och öppna dörrarna för ett meningsfullt aktörsorienterat samarbete.

Experter från organisationerna inom Kulturcampus Åbo har bildat arbetsgrupper som främjar forskning, utbildning, affärsverksamhet och samarbete med tredje sektorn inom kulturbranschen och de kreativa branscherna. Under de tre första verksamhetsåren har nätverket fokuserat särskilt på att identifiera interna samarbetsmöjligheter och bekanta sig med experterna i de olika organisationerna.

För de experter som redan länge har arbetat inom branschen har samarbetet varit givande och vidgat vyerna.

De synvinklar som samarbetspartnerna hämtat med sig har väckt och gett näring åt inspirationen för arbetet samt tillfört mycket ny information om verksamheten och aktörerna i området.

Experternas engagemang har ökat tack vare det starka möjliggörande stödet från partnerorganisationernas högsta ledning.

Kulturcampuset verkar inte i en bubbla, utan blickar starkt utåt och med målet att stärka regionens livskraft.

Möjligheten till och utbudet av korsstudier som öppnades för högskolornas och konservatoriets studerande förra hösten har tagits emot med iver. Expertsökningen som lanserades vid årsskiftet ger en konkret möjlighet att nå expertis inom olika branscher.

Målet är också att kombinera expertis för att få större och mer slagkraftig extern finansiering. Under detta läsår har även föreläsningsserien Studia Generalia, som är öppen för allmänheten, inletts.

En väsentlig del av kompetensökningen är att delta i framtidsprognosarbetet för regionen och de olika sektorerna. Vi bedriver aktivt samarbete med bland annat Egentliga Finlands förbund, NTM-centralen, arbetskraftsmyndigheterna, spetsprojektet för kultur och Konstkaffe-nätverket som verkar inom tredje sektorn.

I maj ordnar aktörerna i Åbo tillsammans med Centret för konstfrämjande ett diskussionstillfälle i Sigyn-salen om Undervisnings- och kulturministeriets kulturpolitiska redogörelse. Evenemanget är öppet för allmänheten.

Ett mångsidigt kulturutbud är en förutsättning för en livskraftig region. Kulturutbudet kräver högklassig innehållsmässig, pedagogisk och affärsmässig kompetens – och aktiva konsumenter av kultur och konst.

Forskning har visat att även småskaliga kulturella och konstnärliga aktiviteter samt kulturella hobbyer har stora effekter på hälsan och stödjer den samhälleliga delaktigheten.

Kulturens inverkan på välbefinnandet är verklig, även om den inte alltid kan påvisas direkt i siffror. Men det finns också konkreta mätare på genomslagskraft, t.ex. sommarevenemangen i Åbo är förknippade med stora besökarantal som ger betydande regionalekonomiska effekter med tanke på inkvartering, restaurangtjänster och mobilitet.

Alla dessa synvinklar är en organisk och fascinerande del av verksamheten inom nätverket Kulturcampus Åbo.

Istället för administrativa himlar har man i Åbo skapat något mer meningsfullt och långtgående. Med en lång historia som grund bygger vi målmedvetet en bättre framtid – i samarbete. Kanske också med dig.

Timo Tanskanen

Utbildningsdirektör, Konstakademin vid Åbo yrkeshögskola

Gunilla Widén

Prorektor, Åbo Akademi

Skribenterna är ordförande och vice ordförande för Kulturcampus Åbos ledningsgrupp

Publicerad: