Invånarna och skärgårdslagen

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Skärgården. ÅU:s ledare den 20 februari tog upp den viktiga frågan om den kommande uppdateringen av skärgårdslagen.

Det arbetet har förberetts redan under flera år, men finns först nu i regeringsprogrammet. Även om det givetvis är representanter från ministerier som formulerar lagtexten och riksdagen slutligen godkänner den, är det av yttersta vikt att det är skärgårdsborna själva som aktivt är med i arbetet med att få en ny lag som också i fortsättningen kan garantera en levande skärgård med fast bosatt befolkning.

Det förberedande arbetet har letts av nationella Skärgårdsdelegationen (SANK) och i flera olika faser har också invånarna involverats. Det har bl.a. skett via den tvåspråkiga nationella organisationen Finlands öar – Suomen saaret (FÖSS), vars medlemmar har getts möjlighet att kommentera och ta ställning.

Även många hundra andra har svarat på enkäter som SANK sänt ut. Det är ett mycket gott tecken att skärgårdsborna är så här ivriga och vi hoppas intresset bara växer nu när lagtexten inom de tre närmaste åren skall börja formuleras.

FÖSS har planer på att jobba vidare med det breda nätverk av skärgårdsbor längs kusten och även av invånare ”vid stränder” i inlandet som uppkommit i samband med projektet Habitability-Bobarhet (Skärgårdsinstitutet vid ÅA).

Detta nätverk kommer att ha en viktig roll bl.a. som bollplank i samband med utformandet av skärgårdslagen.

Då varje ord bör vägas på guldvåg i lagtexten är det också mycket centralt att vårt lands skärgårdskommuner idkar stark intressebevakning redan nu.

Det handlar om stora frågor: möjligheterna för staten, kommunerna och välfärdsområdena att via service se till att man kan leva och bo i skärgården också framöver. Samt mycket annat.

De som önskar bli medlemmar i FÖSS kan meddela om det till verksamhetsledaren Ida-Kajsa Johansson, info@foss.fi.

Nina Söderlund Ramsö i Nagu Ordförande för FÖSS, medlem i SANK

Publicerad: