Reportage

Internationellt ungdomsvimmel i Nagu i veckan – uppskjutet Erasmus-utbyte låg bakom

Publicerad:
Mikael Heinrichs
en grupp ungdomar inne i en sal
Sammanlagt 20 gäster från Portugal, Italien, Estland och Bulgarien besökte Nagu i veckan.

Det diskuteras och skrattas högljutt i Framnäs då ungdomarna som deltar i det Erasmus+ -finansierade ungdomsutbytet håller kaffepaus. Sorlet tystnar för en kort stund då specialungdomsledare Miia Nissinaho kollar runt efter frivilliga från de olika länderna som vill ställa upp och snacka med ÅU som hälsade på under torsdagen, den nästsista dagen av utbytet.

Fyra friviliga hittas rätt fort, men desto fler samlas runtomkring och vill höra vad som snackas. Dessutom bjuds reportern på en estnisk specialitet, en smörgåsmunsbit på skärgårdsbröd med ägg och ansjovis, en så kallad ”kiluvõileib”. Att en del av ungdomarna tyckt att just den här munsbiten är aningen exotisk blir rätt fort klart då de spanar efter reporterns reaktion, men den uteblir till deras stora besvikelse.

Mikael Heinrichs
fyra ungdomar med en papptallrik
Varsågod! Afonso, Arianna, Jelizaveta och Nuray serverar ÅU:s reporter en estnisk ”kiluvõileib”.

Det är ju riktigt gott, men Afonso, Arianna, Jelizaveta och Nuray får sig ett gott skratt i alla fall. Det bjuder vi på.

Uppskjutet, uppskjutet ...

Utbytet i Nagu har planerats i flera repriser (och planerats om på grund av coronaläget). Från första början skulle ungdomarna komma till Nagu redan hösten 2020 och ännu i november i fjol var planen att de skulle komma hit under sportlovsveckan, men äntligen blev träffen av under den sista veckan i april.

Italienska Arianna som redan deltar i sitt fjärde ungdomsutbyte berättar att veckan varit väldigt intensiv och att det tidvis varit utmanande att kunna uttrycka sig på ett för alla främmande språk, engelska, så att alla förstår vad man menar.

– De olika kulturkvällarna då vi presenterat våra egna länder har varit roligast, tycker Jelizaveta från Estland.

För hennes del har kulturkrockarna för det mesta uteblivit, men Nuray från Bulgarien berättar att den finländska maten har krävt en del anpassningsförmåga.

– Det stämmer, jag förstår inte varför ni blandar ihop allting i en och samma rätt och på samma tallrik, skrattar Afonso från Portugal.

Tajta vänskapsband

Trots alla olikheter är det ändå en sak alla är rörande samstämmiga om. De kommer alla att sakna de vänskapsband som knutits under den korta veckan i Nagu.

– Jag värdesätter alla diskussioner vi haft om mänskliga rättigheter, jämställdhet mellan könen, olika sätt att se på saker, säger Arianna.

– Det har varit en oförglömlig upplevelse att lära känna nya människor och försöka förklara också invecklade saker på ett främmande språk, säger Nuray.

Trots att ungdomarna inte alltid sinsemellan delat samma åsikter, har diskussionerna löpt bra och man har visat förståelse och respekt för andra åsikter än sina egna. Man har också vågat diskutera väldigt personliga saker utan att behöva vara rädd för vad andra tycker och tänker om en. Mer än så kan man väl inte egentligen önska sig?

Allt är inte så självklart

Naguungdomarna Elin Kari och Frida Hausen hör till värdgruppen och de har lärt sig en massa nytt och blivit överraskade under veckan. Jämlikhet, mänskliga rättigheter och rättvisa är kanske inte alltid fullt lika självklara saker på alla håll, ens i Europa, som de är hos oss i Finland.

Mikael Heinrichs
två tjejer står vid en ytterdörr
Elin Kari (t.v.) och Frida Hausen hörde till värdgruppen i Nagu, där ungdomarna hade Framnäs som sin bas.

– I början av veckan var det kanske litet stelt, men efter att vi lärt känna varandra bättre har vi kommit i gång bra, säger Hausen.

Naturen högt i rang

Gruppen med Pargasunga har ordnat med program för sina gäster och under onsdagen blev det att bekanta sig med skärgårdsnaturen, bland annat längs Westerholmstigen på Ernholm.

– Många av gästerna hade naturen högt på sina önskelistor över program, säger Kari.

Arkiv/Maija Arosuo
människor går på en naturstig
Westerholmstigen är ungefär 2,8 kilometer lång.

Under veckan har grupperna från de olika länderna ordnat kvällsprogram med typiska aktiviteter, lekar och maträtter från de olika länderna. På torsdag då intervjun gjordes var det värdarnas tur – och det utlovades bland annat memma och ”letkajenkka” (slängschottis).

Avskedsfesten med valborgstema firades i går kväll, eftersom gruppen från Bulgarien åkte hem i natt och ungdomarna från Portugal, Italien och Estland åkte hemåt i dag på morgonen.

Elever i årskurs 7–9 från Kyrkbackens skola hann också hälsa på i Framnäs under fredagen för att hälsa på de internationella gästerna.

Hur har veckan gått ur er synvinkel, vad har varit bäst?

– För min del har det kanske varit att man fått utmana sig själv, jag är kanske inte så jätteextrovert. Att gå fram och börja prata med folk man inte känner är lite nervöst, men det har varit helt kul, säger Hausen.

– Jag tycker det har varit lärorikt att få veta om skillnader mellan de olika länderna, sånt man inte tänker på egentligen. Man har fått pusha sig själv och göra saker utanför den egna bubblan, säger Kari.

Båda två har varit nöjda med veckan och utbytet har levt upp till deras förväntningar och gästerna har varit till och med trevligare än de trodde på förhand.

Finländsk struktur främmande

Vissa kulturella skillnader och vanor har man ändå märkt av. Värdarna har haft ett väldigt strukturerat program, medan gästerna förundrat sig över att till och med fritiden varit så noggrant planerad.

– En av grupperna som skulle komma i god tid för att förbereda sitt program dök upp ett par minuter innan och konstaterade att de visst var i god tid. Eller i tid i alla fall, vanligtvis hade de antagligen varit sena. Men samtidigt har gästerna också uppskattat att allt hålls enligt en viss tidtabell och en viss struktur, skrattar Nissinaho.

"Vi har det bättre än vi tror"

Diskussionerna om mänskliga rättigheter och olika former av diskriminering har ändå varit de som bjudit på de flesta aha-upplevelserna.

– Det verkar som att vi tror vi är mer lika än vi faktiskt är, resonerar Kari.

– En annan sak som våra gäster varit väldigt överraskade över är hatretoriken och hur den fördöms i Finland. Hos oss kan politiker hamna i domstolen för hatretorik, men något motsvarande skulle knappast aldrig hända i flera av de andra länderna, berättar Nissinaho som ett exempel.

– En av de viktigaste poängerna med ungdomsutbyten är just att fundera kring hur man kunde göra saker och ting på ett annorlunda sätt hos sig, hur man kan påverka och kämpa för rättvisa och jämlikhet.

Ett annat exempel är hur sexuella minoriteter behandlas, i Finland är vi betydligt mer öppna och liberala än i många andra länder.

– Man har faktiskt fått upp ögonen för hur bra vi har det här i Finland under den här veckan, intygar Hausen och Kari.

Reporter (Pargas)
Publicerad: