Internationella funktionsvariationsdagen

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den 3 december firades den internationella funktionsvariationsdagen, och temaveckan för personer med intellektuell funktionsnedsättning äger rum 1 - 7 december. På finskt håll används ofta termen utvecklingsstörning, men funktionsvariation eller funktionsnedsättning beskriver bättre och mindre stigmatiserande vad det är frågan om: många bland oss har variationer och nedsättningar i olika funktioner. Det kan vara frågan om att någon har en utvecklingsstörning eller autism. Det kan också vara att höra väldigt dåligt eller att inte kunna gå. Alla ska vi på lika villkor ändå få leva våra liv till fullo, och visionen bör vara att vi bygger ett samhälle som inkluderar alla.

I det arbetet är det bra att ha en värdegrund som vilar på ett salutogent förhållningssätt. Salutogenes betyder hälsans ursprung, att man fokuserar på hälsobringande faktorer som orsakar och upprätthåller hälsa mer än vad som orsakar sjukdom. Det betyder att man lägger fokus på människors färdigheter och resurser för att kunna utveckla välbefinnande och ett gott liv.

Samtidigt är det viktigt att säkerställa att man oberoende av funktionsvariation behandlas likvärdigt inom hälsovården. Personer med funktionsnedsättning får inte alltid tillgång till likvärdig hälso- och sjukvård som befolkningen i övrigt. Det kan exempelvis handla om att personer som har en funktionsnedsättning och som insjuknar får tillgång till undersökning och behandling i ett sent skede av sjukdomsförloppet.

För att uppnå en mer jämlik vård och omsorg krävs bl.a. att hälso- och sjukvårdens personal behöver öka sin kunskap om personer med funktionsnedsättning och deras hälsorisker. Kunskap om orsakerna till att vården är ojämlik behöver öka, och dessa kunskaper ska leda till förbättrade arbetssätt. Min förhoppning som överläkare i Kårkulla samkommun är att den pågående vårdreformen verkligen ska förstärka en jämlik vård för personer med funktionsvariationer – även på svenska.

Jag är privilegierad som får arbeta för Kårkullas brukare i dessa tider, och vill också tacka mina engagerade och kompetenta medarbetare i samkommunen för det gångna året.

André Heikius

Överläkare

Kårkulla samkommun

Publicerad: