Inter vann igen – Nzokos chockskott det stora samtalsämnet

Mats Lundberg
Andra raka vinsten. Inters spelare verkar ha övervunnit den stora kris som präglade lagets spel bara för tiotalet dagar sedan.
Publicerad:

FC Inter verkar ha tagit sig ur den djupa formsvacka som ännu för knappt två veckor sedan höll på att ödelägga Åbolagets hela säsong. På fredagen kom den andra raka segern och den första på bortagräs då FC Lahti besegrades med 2–0 hemma på skidstadion. Det är också första gången på nästan ett år som Inter håller nollan i ligan.

Matchuret höll just på att ticka fram till 33 minuter då Inters och matchens första hörna resulterade i stoppern Luka Kuittinens första fullträff i ligakarriären. Ett mycket vackert mål. Kuittinen fick fin träff med sin nick och bollen seglade upp i Joshua Oluwayemis bortre hörn.

En kort stund in i andra halvlek borde det blivit 0–2 då Jean Botué fick öppet läge framför kassen på Timo Stavitskis inlägg. Burkinierna mötte visserligen bra med skallen men skärpan var det sämre ställt med. Oluwayemi kunde mer eller mindre rädda bara genom att stå kvar.

Lahtis stack upp i några attacker och det osade bränt vid ett par tillfällen vid Eetu Huuhtanens bur. Axel Kouame hade just bytts in på Inters mittfält då han rammade ribban med en kanon från tjugo meter.

På tal om skott från distans, matchens stora behållning var blott 16-åriga superlöftet Djoully Nzokos projektil från närmare 30 meter i näst sista ordinarie minuten. Oluwayemi hann knappt röra en fena innan bollen låg i nät.

– Jag såg att målvakten stod en bit ute från målet och tänkte att det var värt att försöka överraska honom. Jag fick bra fart på bollen och det var förstås en härlig känsla att se hur det lyckades, sade Nzoko till tv-kanalen Ruutu efter slutsignalen.

– Det var skönt att vi kunde följa upp förra segern med en ny trepoängare. Vi kontrollerade matchen helt i första halvlek, men tröttades lite i den andra. Roligt att jag kunde hjälpa laget att hålla undan.

Inters följande match går hemma mot Ilves från Tammerfors på onsdag. Avspark klockan 18 på Veritasstadion.

Mål: 33. Luka Kuittinen 0–1, 89. Djoully Nzoko 0–2.

FC Lahti: Joshua Oluwayemi – Julius Tauriainen, Matias Vainionpää, Mikko Viitikko, Pablo Andrade (81. Akseli Puukko) – Tommi Jäntti (46. Riku Selander), Samuel Pasanen (v), Otso Koskinen (72. Marius Könkkölä) – Luke Ivanovic (67. Asaad Babiker), Colin Odutayo, Michael López.

Inter: Eetu Huuhtanen – Jussi Niska, Luka Kuittinen, Juuso Hämäläinen (v), Dimitri Legbo (90+3. Valentin Purosalo) – Bismark Ampofo, Florian Krebs (69. Thomas Lahdensuo, v) – Matias Tamminen (69. Axel Kouame), Iiro Järvinen, Timo Stavitski (80. Djoully Nzoko) – Jean Botué (80. Darren Smith).