Inspiration i Dalsbruk gav jobb i Norge - nu jobbar Vivi Bolin som guide på Hurtigruten men bor i Skottland

Vivi Bolin bor i Stonehaven, en stad ungefär så stor som Pargas på Skottlands östkust, men jobbar i Norge där bilden är tagen med Vestfjorden i bakgrunden. Foto: Kari Moe Sundli
Publicerad:

Har man gått högstadiet i Dalsbruk och haft Matts Cygnel som lärare i biologi blir man kanske så inspirerad att man utbildar sig till just biolog.

Så gick det för Vivi Bolin, som nu är lycklig över att nyligen ha fått ett fast jobb som natur- och kulturguide vid norska Hurtigruten, på linjens näst största båt ms Trollfjord. Det är Bergen-Kirkenes-Bergen som gäller, med de mest varierande uppgifter för guiderna.

– Hektiskt men roligt att underhålla upp till 500 passagerare. Ena dagen håller jag en föreläsning om havsfåglars ekologi, nästa dag kanske en om samer och tredje dagen kanske vi framför folkdans och provsmakar torrfisk, säger hon.

– Så tar vi också passagerarna på vandringar. Landskapet är så varierande – vackra kulturstäder som Bergen och Trondheim, karg natur uppe i Finnmark.

"Svorska"

Vivi Bolins arbetsspråk är engelska, norska (eller svorska som det kallas då svenska och norska blandas) och tyska.

– Det vore trevligt med flera finländare. Nu är de flesta passagerare tyskar. Jag önskar verkligen att jag hade använt min tyska mer för det börjar vara rätt länge sedan gymnasiets lektioner i tyska, säger nyss 32 år fyllda Vivi Bolin.

Försökte imponera på Cygnel

– Vägen till jobbet med Hurtigruten har gått vi en massa kringelkrokar men det är klart att det hela började redan som barn. Mina föräldrar har alltid uppmuntrat mitt intresse för naturen och i högstadiet hade jag ju den fantastiska äran att som lärare ha Matts Cygnel, klassisk naturvetare. Jag försökte imponera på honom genom att skriva havsfåglars latinska namn på tavlan – men han visste alltid vilken fågel det var.

"Annika Luther otrolig"

– Sedan gick jag specialiseringslinjen i Helsingfors vid Tölö gymnasium. Där var Annika "Niki" Luther en alldeles otrolig lärare i biologi och humanekologi. Om Matts var den klassiska naturvetaren så var Niki den moderna miljöaktivisten. Båda har inspirerat.

- Jag höll en föreläsning i Tölö i fjol på begäran av Niki – fint att kanske inspirera framtida miljöaktivister och naturvetare som tack för allt det jag har fått, säger Vivi Bolin.

Bara korta kontrakt

Men det har verkligen inte varit lätt att hitta ett ordinarie jobb som biolog.

– Jag blev filosofie magister för sex år sedan och har haft obetalda praktikplatser, otaliga snuttjobb och korta kontrakt. Inte särskilt roligt. Jag brände till och med ut mig då jag gjorde praktik i London för Zoological Society of London.

- Sedan flyttade jag till Skottland och förälskade mig i landet och en skotte som nu är min sambo. Han älskar Finland och vi är ofta och hälsar på, men om Brexit tillåter så stannar vi nog i Skottland en tid.

Nagu är paradiset på jorden

Vivi Bolin drömmer om att på den skotska kusten bygga en finländsk stuga med bastu så hon kunde fågelskåda från soffan.

- Jag jobbar 22 dagar och har ledigt lika länge. I sommar hoppas jag hinna måla och fixa på min stuga i Nagu, mamma (Solveig Friberg) är från Nagu och det är mitt paradis på jorden.

Spännande jobb i Nordatlanten

På Nagu Berghamn hade Vivi Bolin ett av sina första jobb som guide, vid Skärgårdshavets nationalpark. Senare har hon varit "ranger" på ön S:t Kilda, en ö 60 kilometer väst om Yttre Hebriderna, en av Nordatlantens största havsfågelkolonier med en miljon havsfåglar.

Publicerad: