Insändare: SFP på Kimitoön: Stora beslut måste få ta tid

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vårdfrågorna diskuteras livligt i Kimitoöns kommun. Mest diskuteras vårdens byggnader och om vem som ska eller inte ska producera framtidens vård- och omsorgstjänster.

Trots att ingen vet hur vårdreformen kommer att se ut höjs röster för att beslut ska fattas i snabb takt. Stora beslut måste dock få ta tid. En ansvarsfull politik genomför objektiva utredningar, samlar fakta och synar alla kort för att sedan kunna väga samman för- och nackdelar som underlag för beslut.

Vårdreformens lagproposition antas komma i november. I väntan på den har kommunen gått in för att låta göra bedömningar av olika alternativ. SFP anser att det behövs ett helhetstänkande som noggrant analyserar möjliga konsekvenser av olika beslut. Att rycka ut en enskild fråga utan att veta vad som ska ske med helheten är kanske inte så smart i det här läget.

Oavsett reform eller inte så kommer vården också i framtiden att vara offentligt finansierad och människor kommer att få vård.

Vem som producerar vården och i vilka fastigheter vården utförs borde därför vara en mindre intressant fråga.

SFP värnar om individen. För oss är det viktigt och intressant att diskutera hur vårdens och omsorgens innehåll ska se ut och vilken kvalitet vi vill att vården ska ha.

För en kommun med en kraftigt växande andel äldre är det här en stor utmaning. Befolkningen i Kimitoöns kommun minskar och antalet invånare, över 75 år ökar, på femton år från 14 procent till 23 procent.

Vi vill att vården ska finnas så nära hemmet som möjligt och givetvis ska den fungera på det egna modersmålet.

Vi får aldrig nöja oss med att enbart ge service utan måste diskutera och utreda vilka åtgärder som krävs för att alla ska kunna erbjudas en jämlik servicenivå som minst följer såväl aktuella som framtida kvalitetsrekommendationer.

Just nu behöver vi ett gott politiskt samarbetsklimat och tid för utredningar och eftertanke. Det behövs ett helhetstänkande, ett öppet sinne och vilja att se olika möjligheter som på bästa sätt, också i framtiden, kan garantera en god vård och omsorg där patienten/klientens behov finns i centrum. Vi måste göra vad vi kan för att behålla såväl vårdplatser som arbetsplatser inom kommunens gränser.

När kommunens plan för vårdens fastigheter gjordes upp för fem år sedan kände man inte till vilka enorma konsekvenser vård- och landskapsreformen skulle få för kommunerna. Några planer på ett tvåspråkigt vårdbolag fanns inte heller med i planeringen. Sedan dess har kommunen också välkomnat etableringar av flera nya vårdföretag som erbjuder sina tjänster och skapar nya och eftertraktade arbetstillfällen i kommunen.

Ett nytt fullmäktige har tillträtt och 13 av 27 ledamöter är nya. Det är viktigt att ge dem frihet att fatta egna beslut som baserar sig på den aktuella situationen. Därför bör den nuvarande planen läggas åt sidan och några beslut om renoveringar av nuvarande byggnader får vänta tills vi vet vilka förutsättningar som faktiskt kommer att råda.

SFP avser att i god tid innan beslut fattas ordna ett öppet möte där olika alternativ presenteras och diskuteras i en förhoppningsvis öppen och fördomsfri anda.

Ghita Edmark

Ordförande för SFP i Kimitoön

Publicerad: