Insändare: Om vårdfrågan inför fullmäktigemötet
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
På sitt nästa möte den 4 september har fullmäktige alla fakta som behövs för att kunna fatta ett beslut i vårdfrågan. Att begära en konsults utlåtande, eller att invänta mera information om vårdreformen är helt onödigt i detta skede. Informationen kan inte ge mera beslutsfakta, det är spekulationer. Fullmäktige kan fatta ett beslut i frågan, som bygger dels på politiska värderingar och dels på fakta som vi känner till.
Det finns två grundläggande alternativ:
1 Kommunen producerar boendeservicen själv
2) Kommunen säljer verksamheten åt privata vårdbolag.
Om fullmäktige väljer alternativ 1 betyder det att man sanerar Almahemmet för en miljon euro och de andra kommunala serviceboendena (Hannahemmet och Silverbacken) enligt en fastställd investeringsplan.
Då kan verksamheten i Almahemmet fortsätta och utvecklas. Idag finns också följande funktioner i byggnaden: ett kök (produktionskök), vård i hemmet och dagcentret för äldre. Inom en radie på 150 meter finns läkarmottagning med stödtjänster (laboratorium, röntgen, fysioterapi) och hälsocentralsjukhuset samt Solkullastiftelsens radhus för äldre. Man kan alltså verkligen prata om synergieffekter.
Alternativ 1 betyder också att då vårdreformen kommer kan kommunen fortsätta med verksamheten själv eller gå med i det åboländska vårdbolaget (Pargas, Åbolands sjukhus) eller om landskapet börjar bedriva verksamheten, så betalar landskapet hyror för kommunens boendeservicebyggnader. För Almahemmets del är beloppet totalt en miljon euro.
Om fullmäktige väljer alternativ 2 betyder det att de privata vårdbolagen betalar till kommunen x euro för fastigheterna och x euro för verksamheten. Man köper alltså byggnaderna och verksamheten (patienterna) av kommunen. I detta skede är det inte känt vilka belopp och vad man köper, eftersom kommunen anser att materialet som delades ut vid fullmäktiges aftonskola inte är offentligt. I övriga delar av landet har bolagen köpt alla fastigheter och all verksamhet.
Alternativ 2 betyder att kommunens fastighetsutgifter minskar, men vi vet inte vad vården kommer att kosta kommunen. De privata bolagen är då de enda som producerar tjänster inom effektiverat boende på Kimitoön. Kommunen har dock ansvaret för vården.
Alternativ 2 betyder dessutom att kommunen måste hyra lokaler i Kimito för dagcentret, vården i hemmet och dessutom hitta nya lokaler för köket. Idag känner jag inte till om Almahemmet kommer att rivas. Kommunen har dock gjort uträkningar, som presenterades för fullmäktige i våras, att en rivning skulle kosta 500 000 euro.
Då vårdreformen kommer och man i Åboland anser att det åboländska vårdbolaget är det bästa alternativet, kommer Kimitoöns kommun att bli utanför eftersom ”businessen” finns just i boende-enheterna.
I mina funderingar har jag helt lämnat serviceboendena Pasendo och Dahliahemmet samt boendeenheten Solglimten utanför, eftersom det för fullmäktige gäller de stora linjerna, som omsorgsnämndens ordförande har sagt (”vi vill först höra vad fullmäktige säger om de stora linjerna”). Jag hoppas att fullmäktige fattar beslutet den 4 september. Personalen, pensionärerna och de anhöriga har alltför länge redan fått oroa sig för framtiden.
Jörgen Lindroos
Kimitoön
Kommuninvånare