Insändare: Om livsåskådningslära i Åbo och Åboland
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Tack för en saklig och utförlig analys av livsåskådningens ställning i Åbolands svenska skolor (ÅU 29.9)! Jag hoppas att det ännu finns utrymme för några kompletterande kommentarer.
Livsåskådningslärans popularitet växer snabbt också i de svenskspråkiga skolorna som en följd av sekulariseringen av det finländska samhällett. Den evangelisk-lutherska kyrkans medlemmars andel har idag minskat till under 70 % av befolkningen. De större städerna leder sekulariseringen, i Helsingfors närmar andelen sig nu 50-procentsstrecket. För skolornas del belyses trenden för de kommande åren av att antalet döpta barn (i evl-kyrkan) av totalantalet födda år 2016 sjunkit till 42 % i H:fors, 59 % i Åbo/S:t Karins, och 66 % i Kimito. (statistikkälla evl.fi)
Livsåskådningsläran beröms allmänt för sin förmåga att engagera eleverna i etiska diskussioner, som lyckas överskrida fördomars, ismers och religioners ramar, också när elevernas bakgrund varierar.
Förmågan att kunna föra dylika diskussioner på ett sakligt sätt är ju just det som tyvärr ofta saknas i dagens hätska och faktaförnekande åsiktsklimat. Det här är alltså en helt central sak att ta tillvara när undervisningen utvecklas, oberoende av om ämnet heter livsåskådning, filosofi eller ordnas i form av kurser i etik.
Viktigt är också att på ett objektivt sätt kunna ge eleverna faktakunskaper om livsåskådningar och religioner som finns i det omgivande samhället. Det kan ske inom ämnet livsåskådning, filosofi, men möjligen också delvis inom t.ex. historia och samhällskunskap.
Det att lagen i dag inte tillåter att en elev som tillhör evl-kyrkan väljer ämnet livsåskådning är en minst sagt abnorm begränsning. För elever med andra religioner är det däremot tillåtet! Och en elev som inte tillhör kyrkan får delta i religionsundervisningen! Livsåskådningen torde vara det enda skolämnet som är förbjudet för en viss grupp elever (eller elevernas förmyndare) att välja. Förbudet blir en motivering att skriva ut sig ur kyrkan. Denna lagtext saknar också förankring bland landets befolkning av vilken 76 % anser att livsåskådningen bör öppnas för alla. Öppnandet stöds av en klar majoritet av de röstande inom alla riksdagspartier förutom KD, inom alla åldersgrupper, i stad (t.ex. i Åbo 85 %) och på landsbygd (73 %). Statistikkälla: Taloustutkimus, januari 2017.
De flesta skolor ställer sig positivt till livsåskådningsläran. Det finns enstaka skolor som ännu i dag förhåller sig passiva till den. Beslutet om att en elev skall läsa livsåskådningslära är dock elevens/föräldrarnas. Det räcker med en anmälan till skolans rektor. Det behövs inga utredningar eller motiveringar, trots att man ibland hör om sådana “krav”. Minst 3 elever inom kommunen behövs. Det är praktiskt och rimligt att göra anmälningen i tid före läsårsstarten, vilket år som helst, men den kan också göras under pågående termin.
Stig-Göran Lindqvist
Åbo fritänkare r.f.