Insändare: Kimitoöns vårdalternativ

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Då man läser referatet från aftonskolan och konsulternas rapportering, kan jag bara konstatera att det verkligen är synd att ”Omsorgsavdelningens behovsutredning och fastighetsplan”, som uppdaterats av omsorgsavdelningens utvidgade ledningsgrupp i augusti 2017, inte behandlades i omsorgsnämnden. En kort tid fanns planen på kommunens hemsida, som bilaga till omsorgsnämndens möte den 17.8.2017.

Det är en välgjord utredning som beskriver dagens situation och problematiken kring vården och kommunens fastigheter. Planen skulle distribueras åt alla fullmäktigemedlemmar och tjänstemän på förslag av Inger Wretdal vid fullmäktiges senaste möte.

Tyvärr verkar det som om väldigt få har bekantat sig med innehållet. Kommunen skulle åtminstone ha sparat konsultkostnaderna, eftersom den av tjänstemännen reviderade planen innehåller till stor dela samma fakta.

Ja Sote, vad vet vi idag? Väldigt litet och då är det ofta fråga om antaganden. Det effektiverade serviceboendet hör inte till ”sote-centralens” närservice. Vilket betyder att den eventuellt kan produceras ”långt borta” från användarna. Bestämmelserna om ”valfrihet” träder stegvis i kraft från 2021.

Vissa av kommunens förtroendevalda framför ofta att det inte finns garantier för att lanskapet fortsätter med verksamheten i Almahemmet, Hannahemmet och Silverbacken. Det stämmer förstås, men det finns nog inte heller garantier för att lanskapet börjar köpa tjänster av de privata aktörerna på Kimitoön.

Detta är dock fakta; fastigheter som är i sote-användning kommer att hyras av landskapet. Då t.ex. Almahemmet hyrs av landskapet är hyresinkomsten 1,1 miljon euro.

Nu tänker kommunen höja de interna hyrorna, så efter höjningen kommer hyresinkomsten att var ännu högre. Efter en övergångsperiod (3 år?) hyr dock landskapet endast de fastigheter, som landskapet eller dess bolag behöver för produktionen av social- och hälsotjänster.

Vad kostar då en renovering av Almahemmet? Jo, kostnadskalkylen för en delvis renovering uppgår till 996 000 euro. Åtgärderna omfattar bland annat förstorande av dörröppningar till klientrummen, förnyande av klientrummens wc-utrymmen, förnyande av belysningen, sprinkling och förnyande av brandalarmcentral samt förnyande av bastuavdelningen.

Jag förstår inte varför kommunens förtroendevalda är bekymrade över de multinationella vårdbolagens verksamhetsförutsättningar. Borde inte våra förtroendevalda var bekymrade över kommunens egen verksamhet, personal och patienter.

Jörgen Lindroos

Publicerad: