Iniö hälsostation bör tryggas – "sköter så gott som allt från mödrarådgivning till vård i livets slutskede"

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vården. Ett levande skärgårdssamhälle behöver en fungerande basservice, till den hör även en fungerande hälsovård. Det tjänsteinnehavarförslag, som Egentliga Finlands välfärdsområde Varha har lagt fram om en indragning av hälsostationen i Iniö, kan under inga omständigheter omfattas.

I tjänsteinnehavarförslaget föreslår man att hälsovården i framtiden skulle skötas med mobila och digitala lösningar.

Oberoende var man bor är man berättigad till trygg och fungerande vård. Hälsovården på Iniö sköter i dagens läge så gott som alla uppgifter från mödrarådgivning till vård i livets slutskede. Utrymmena är nyligen renoverade och servicen fungerar på både svenska och finska.

Närmaste hälsostation finns på fastlandet, i Tövsala, dit det är omöjligt att ta sig om man inte har egen bil. På vägen finns även flera färjor, vars tidtabell ska följas.

Även för bashälsovård är den personliga kontakten viktig och kan inte ersättas med enbart digital kontakt. För att digitala lösningar ska kunna fungera krävs dessutom betydande satsningar på den digitala infrastrukturen. Hörbarheten i skärgården är i nuläget inte tillräcklig för att kunna garantera en trygg vårdkontakt.

Iniö hälsostation behövs också i framtiden för att trygga likvärdig vård även i skärgården.

SFP i Iniö

Publicerad: