Reportage

Inga tråkiga vita salar - ta en titt in i ÅUCS nya Fyrsjukhus, där skärgården möter det urbana

Publicerad:
Olivia Åkerholm
aula i åucs fyrsjukhus
Fyrsjukhuset är planerat för att vara luftigt, trivsamt och visuellt vackert.

Åbo universitets centralsjukhus stora byggprojekt är snart klart. Det så kallade Fyrsjukhuset, som reser sig högt över järnvägen vid Kuppis tågstation, står i stark kontrast till ÅUCS tidigare byggnader.

Det moderna, skärgårdsinspirerade sjukhuset kommer att överlåtas till Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i oktober 2021.

Byggnadsplaneringen inleddes år 2012, medan sjukhusbygget inleddes i augusti 2018.

Olivia Åkerholm
Fyrsjukhuset
Flera utrymmen i Fyrsjukhuset är inte ännu klara - men tidtabellen verkar hålla och sjukhuset ska stå klart i oktober.

Öppnandet av Fyrsjukhuset är en viktig milstolpe för hela ÅUCS verksamhet.

-- De moderna utrymmena är ett värdefullt bidrag till våra möjligheter att producera specialsjukvård, säger sjukhusdirektör Petri Virolainen.

Och nog är det modernt. Ljusa, luftiga utrymmen pryds av färggranna möbler och målningar på väggarna. Det är närheten till patienterna och deras trivsel som står i centrum.

Olivia Åkerholm
ägmålning & aula
Fjärde våningens väntrum pryds av den här ståtliga väggmålningen. Här får patienter och besökare sitta och vänta före eller efter sin operation.

Sjukhuset ska kännas som en trygg plats att vistas på.

-- En av grundtankarna i planeringen har varit att fokusera på familjen, eftersom merparten av kunderna är barn och barnfamiljer, säger projektchef Riikka Aaltonen.

Det nya Fyrsjukhuset uppfyller utan tvekan det här syftet - det känns snarare som ett modernt lyxhotell eller trivsamt kontor än ett sjukhus.

Arkiv/Mikael Piippo
en sjukhusbyggnad
Byggnaden Fyrsjukhuset vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Men man ska inte låta sig luras av det yttre. Även säkerheten är noga genomtänkt och sjukhuset är utrustat med den modernaste tekniken för att garantera patienternas trygghet.

-- Då verksamheten inleds i Fyrsjukhuset, alltså i februari 2022, kommer alla våra operationsenheter att vara samlade på en plats, säger sjukhusplanerare Annika Lindblom.

För tillfället är de olika operationsenheterna utspridda kring ÅUCS olika byggnader.

Det faktum att en allt större del av servicen kommer att ligga nära varandra inom Fyrsjukhusets väggar kommer att innebära bättre service för patienterna på alla plan.

Olivia Åkerholm
sjukhusrum med svanmålning
Det har satsats på att öka trivseln i patienternas rum. El- och gasledningar har byggts in i väggarna och en stor del av sjukhusutrustningen är diskret undangömd.

Skärgården och det urbana förenas i Fyrsjukhusets arkitektur. Sjukhusets visuella uttryck baserar sig på berättelsen om en fyrholme, medan dess centrala läge är i princip så urbant det kan bli.

Fönstren i flera rum vetter mot motor- och järnvägen som löper under sjukhuset.

-- Patienterna kan ligga i sängen och titta ut på den löpande trafiken. Miljön utanför fönstret är i ständig förändring och det finns mycket att se, säger Lindblom.

Olivia Åkerholm
nyckelpiga och lekrum
Nyckelpigan har redan länge varit ett kännetecken för den barnneurologiska avdelningen. Riikka Aaltonen visar de tomma skåpen som kommer att vara fyllda med leksaker då sjukhuset öppnar.

Varje avdelning i det nya Fyrsjukhuset kännetecknas av ett eget djur och en egen färg. Otroligt vackra och levande målningar pryder sjukhusets väggar och tak.

Det är arkitekten Mikko Sinervo som har ansvarat för och planerat sjukhusets visuella uttryck, medan konstnären Matti Tainio har stått för konstprojekten.

Djuren som pryder sjukhusets väggar är förutom vackra även ett sätt för såväl patienter som personal att särskilja de olika avdelningarna från varandra.

Vissa avdelningars djur är självklara, så som storken på förlossningsavdelningen, och andra härstammar från långa traditioner, så som nyckelpigorna för barnneurologin.

Olivia Åkerholm
Den här färggranna muralmålningen pryder Fyrsjukhusets entréhall.

Det är inte endast djurmålningarna som gör Fyrsjukhuset visuellt tillfredsställande. Även annan typ av konst och den noggrant utvalda inredningen präglar sjukhusets utseende.

Entréhallen pryds av en enorm muralmålning som sträcker sig från golv till tak. Konstverket målades på plats, och är skapat av konstnärsgruppen Multicoloured Dreams.

I den andra aulan finns skulptör Heini Ahos verk. Verket, som föreställer en trädkoja i ett träd som växer på en ö, hänger i luften och tack vare en videobild som avspeglas på skärmen varierar dess utseende ständigt.

Olivia Åkerholm
målade sälar
Varje avdelning på Fyrsjukhuset kännetecknas av sitt eget djur. Skärgårdens djur sprider glädje och fungerar samtidigt som vägvisare.

Fyrsjukhuset kommer med sina åtta våningar att bli bland annat ÅUCS kvinnokliniks och barn- och ungdomskliniks nya hem.

Även klinikerna för öron-näsa- och halssjukdomar samt mun- och käksjukdomar kommer att flytta till Fyrsjukhuset.

Dessutom kommer all övrig kirurgisk verksamhet att samlas i Fyrsjukhusets nya utrymmen.

Sjukhusdirektör Virolainen betonar att ÅUCS hela verksamhet kommer att påverkas av att Fyrsjukhuset tas i bruk.

-- Genom att vi kan koncentrera verksamheter inom den akuta och tyngre specialvården till en byggnad uppnås synergifördelar.

Såväl projektets tidtabell som dess budget på 185 miljoner euro har hållits oförändrad sedan första början.

Olivia Åkerholm
väntrum
Väntrummen ser inte ut riktigt som vi har blivit vana vid att sjukhusväntrum ser ut. I flera väntrum har till exempel sofforna bytts ut mot stolar - bra för oss finländare som tycker om att ha vårt eget utrymme!
Publicerad: