Inför heta derbyt i herrettan: "Det är bra om Haglund är orolig"

Arkiv/Patric Westerlund
Peter Haglund, sportchef i EIF.
Publicerad:

Fredag, officiellt sommar och finlandssvenskt derby – det kan bli tryck på Pajbacka när Pargas IF tar emot gästande Ekenäs IF i fotbollsettan för herrar. Dessutom måste värdarna bryta sin förlustsvit och gästerna visa att de kan ta ledningen och hålla den.

Det är lite spänning i luften inför fredagens derby i Pargas. Från Ekenäs kommer en handfull båtlag att ta sjövägen till Pargas för att se matchen och man kan anta att de som kommer med bil är ännu fler.

Peter Haglund , sportchef i EIF, tar inte lätt på att möta seriejumbon.

– Piffen har fyra förluster i rad och det är finlandssvenskt derby så jag tror vi möter ett laddat lag. Naturgräs är inte det optimala underlaget för oss.

Arkiv/Mikael Heinrichs
Stefan Strömborg.
Stefan Strömborg hoppas att Piffen kan hitta tillbaks till magin på Pajbacka.

Extra intressant är det att både Stefan Strömborg och Kari Virtanen har ett förflutet som tränare i EIF.

– Vi kommer att möta ett spelande lag som försvarar hårt. Det lag som vill mer och får det första målet ligger bra till att segra. Men vi måste prestera på hög nivå för att ta poäng i Pargas och vara beredda att också hålla boll. Vi vet också att Gezim Voca skjuter på allt.

I Piffen finns också Ingåbördige Daniel Enqvist som spelat i EIF som junior och Akim Sairinen som spelat med herrarna.

Relativt nöjd med säsongen

Haglund är relativt nöjd med säsongen hittills.

– Vi får kritik för vår spelstil men den ger poäng. Vi har förbättrat vårt spel efter hand. Eftersom vi tränade inne i vår lilla hall ännu den 13 mars så låg vi lite efter de andra lagen i början av säsongen. Som sportchef måste man ha lite tålamod.

Med det sagt konstaterar han att EIF haft chans till fler poäng. Haglund grämer sig över poängförlusterna i matchen mot JäPS som man trots stor dominans förlorade med 1–0 och den senaste matchen mot MP där man på grund av två baklängesmål i början fick nöja sig med oavgjort trots ett märkbart spelövertag.

– Vi kunde lätt ha fem poäng mer nu, säger Haglund men konstaterar också att spelet påverkas av att de annars rätt så givna mittbackarna William Lindqvist och Bruno Miguel är skadade. Även konkurrensen om spelplatserna hämmas av skadeläget.

Där är situationen bättre vad gäller målvakterna Mehdi El Moutacim och Hemmo Riihimäki . Nu återvänder även Karl Madianga till de spelandes skara och skapar tävling om mittfällspositionerna.

Haglund skulle gärna se mer publik på läktarna men tröstar sig med att även lag som Mariehamns IFK kämpar med detta.

– Jag tror publiken kommer om vi börjar vinna.

Vill att gräsfördelen ska synas

Stefan Strömborg, tränare för PIF, säger skämtsamt att det är bra att Haglund uttrycker en viss oro inför fredagens drabbning.

– Vi har tränat på Pajbackas naturgräs och det förväntar jag mig att ska synas. Nu ska vi spela det spel vi vill och kan spela på hemmaplan.

Strömborg räknar detta som den första riktiga hemmamatchen på Pajbacka eftersom förhållandena var dåliga i matchen mot JäPS.

– Pajbacka har varit en bra hemmaplan för oss. Vi vill tillbaka till den omgivningen.

Han konstaterar att både PIF och EIF har varit trögstartade men att i synnerhet EIF har bättrat på efter hand.

– EIF har spetskvaliteter, spelare som Adam Larsson och Valdrin Rashica som kan avgöra matcher.

Måste slipa på detaljerna

Strömborg säger att Piffens högsta nivå kan ge ett till tre poäng mot vilket lag i serien som helst. Men för att nå toppen i spelet måste man hitta detaljer att förbättra.

– Vi har släppt in enkla mål och missat bra chanser att göra mål. Vi måste bli bättre i båda tredjedelarna framför mål. Om vi dessutom får med hemmapubliken som den tolfte spelaren tror jag vi kan bli svårslagna på fredag, säger han.

Är dessa finlandssvenska derbyn speciella?

– Jo och det ska de vara. Jag har ju lite del i det själv som både spelat för och tränat EIF.

Strömborg konstaterar att PIF och EIF är två anrika fotbollsklubbar som liknar varandra ganska mycket sett till värderingar och identitet.

– Båda har ganska klassiska representationslag med starka talkokrafter och en massa föräldrar och juniorer bakom sig. EIF har lite fler säsonger på elitnivå. Man kan säga att vi är på första steget om de är på femte. EIF har spelat upp sig på fotbollskartan i Finland och det vill vi också göra. Det ska bli intressant att se hur det går på fredag.

Reporter (Västnyland)
Publicerad: