Idrottshallar i Pargas

Pargas Idrottsförening, ordförande
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Pargas Idrottsförening har med stor besvikelse noterat att Pargas stad i nuläget inte avser bygga en ny regelrätt gymnastiksal i anslutning till det nya skolcentret. De vidlyftiga projektplanerna innehåller en liten, multifunktionell samlingssal, men denna kan inte till närmelsevis fylla de behov Sarlinska skolans nuvarande gymnastiksal fyller – helt enkelt för att den, om den förverkligas, blir för liten. Den räcker inte till för skolornas gymnastikundervisning och den räcker inte till för idrottsföreningarnas behov. Detta framgår med önskvärd tydlighet av Mikael Heinrichs artikel i ÅU 4.12. Lokala idrottsföreningar har i åratal hyrt alla kvällstimmar i Sarlinska skolans gymnastiksal och det mesta av den verksamheten förutsätter en plan som är minst lika stor som Sarlinska skolans.

Det torde stadens tjänstemän med ansvar för idrottsfrågor ha talat om, men deras synpunkter har tydligen inte varit värda att notera. Än mindre har idrottsföreningarnas åsikt efterfrågats. Bildningsnämndernas sektioner och sektionen för tekniska stödtjänster har i sina utlåtanden påtalat behovet av tillräckliga utrymmen för gymnastik och idrott men tydligen för döva öron.

Stadens ledning verkar ha intalat sig att Axxells gymnastiksal, efter att först ha byggts om till klassrum och sedan byggts om till gymnastiksal igen, skulle fungera som fullgod ersättare för Sarlinska skolans nuvarande gymnastiksal. Det gör den inte. Den är för liten. Vi ifrågasätter det förnuftiga i att investera stora belopp i en lösning som inte räcker till.

Det bör poängteras att det inte är de lokala idrottsföreningarna som fastställer minimimåtten för olika idrottsplaner. Det är således inte föreningsaktivas subjektiva åsikt att de planerade utrymmena inte räcker till. Det är däremot föreningarnas krassa verklighet att verksamhetsförutsättningarna snart riskerar att försämras på ett ödesdigert sätt.

Detta är ett svek mot stadens idrottsföreningar, ett svek mot stadens idrottsintresserade invånare samt ett svek mot stadens egen uttalade strategi. Där heter det bl.a. att ” Staden har ett aktivt och välfungerande samarbete med föreningar i staden. Staden bidrar till goda förutsättningar, föreningarna skapar innehållet och verksamheten.” Det är nu dags för stadens förtroendevalda att se till att staden följer sin strategi.

Det är även skäl att påminna om vad idrottslagen säger. Enligt lagen är det kommunens uppgift att skapa förutsättningar för idrott på lokal nivå genom att stödja föreningsverksamhet samt bygga och driva idrottsanläggningar. Vidare stipulerar lagen att kommunen ska höra sina invånare i centrala beslut som gäller idrotten inom ramen för sin uppgift. Detta håller staden nu på att försumma, men än är det inte för sent.

Bygg en tillräckligt stor sal för gymnastik och idrott i anslutning till skolcentret. Hälften ingår redan i det som planeras. Bygg minst lika mycket till och staden kan få statsbidrag för 25 % av investeringen, dvs hälften av det som återstår. Föreningarna betalar sedan driften genom de hyror som uppbärs. Pargas IF bär redan investeringsbördan för PIF-Center. Vi har inte muskler att bära investeringsbördan för ännu en idrottshall. Nu är det stadens sak att se till att Sarlinska skolans gymnastiksal får en fullgod ersättare.

Pargas Idrottsförening, ordförande
Pargas Idrottsförening, ordförande
Publicerad: