Idrottsföreningar kluvna inför statens stödpaket – coronaåret har lett till färre aktiva ungdomar

Arkiv/Sebastian Backman
fotbollar på rad i nät

"Det blir svårt att få tillbaka alla dessa ungdomar till den idrottarstig där de tidigare befann sig. I stället kanske ett ekonomiskt bidrag kunde hjälpa dessa ungdomar att hitta motionsidrotten"

Publicerad:

På grund av coronaepidemin ställdes många idrottstävlingar in i fjol. En av dem var fotbollsturneringen Kokkola Cup i Karleby.

Turneringsansvariga Stefan Thylin berättar att arrangörerna hade sitt första möte med sjukvårdsdistriktet angående årets turnering förra veckan. Enligt Thylin ingav det ett försiktigt hopp om att årets turnering kan genomföras.

-- Vi följer såklart direktiven och det blir hur som helst inte som ett normalt år. Det finns alltid en risk att epidemin förvärras, men enligt den information som finns i dagsläget verkar det som att vi får ordna evenemanget.

Stöd till idrotten

Just nu behandlas regeringens proposition om tilläggsbudgeten i riksdagen. I den ingår ett stöd på 18,5 miljoner euro till motion och idrott.

Thylin säger att det är klart att det behövs stöd om man också i år blir tvungen att ställa in Kokkola Cup.

-- Vi har redan utgifter för marknadsföring och allt möjligt annat inför turneringen. Men om vi kan ordna den med de nuvarande restriktionerna tror jag inte att vi söker stödet, säger Thylin.

Han säger att turneringen lockat sammanlagt cirka 10 000-12 000 personer till Karleby när den varit som störst. I år gissar han på cirka 6000-7000 personer.

-- Cirka 250-300 lag deltar. I normala fall brukar cirka 360-380 lag. Det finns fortfarande lag som inte vågat besluta om de ska resa hit eller inte. I år kommer antagligen inga utländska lag att delta, säger Thylin.

Planerar en fullskalig turnering

Wasa Football Cup ordnades i fjol, trots omständigheterna – men i en mycket begränsad form. Till exempel deltog endast lag från närområdet.

I år planerar man en så gott som fullskalig turnering, berättar Casper Källberg, verksamhetsledare för föreningen.

Källberg säger att turneringens vinst oavkortat går till att främja juniorfotbollen i närområdet. Därför är det juniorerna som i längden lider om turneringen inte ordnas fullskaligt. Enligt Källberg är föreningen möjligtvis intresserade av ett statligt stödpaket.

-- Vi har uteslutit lag från utlandet på grund av rådande restriktioner, vilket förstås är lite tråkigt, säger Källberg.

Wasa Footballcup
Wasa Football Cup ordnades i fjol, trots omständigheterna – men i en mycket begränsad form. Till exempel deltog endast lag från närområdet. Arkivbild.

Källberg säger att en del av charmen försvinner då de utländska lagen inte deltar. Han berättar ändå att många inhemska lag redan har anmält sig till årets turnering.

-- Vi känner att det kommer att komma en boom med anmälningar ännu eftersom läget ser ut att bli allt bättre, säger Källberg.

Efterlyser mindre riktade stöd

IF Kraft i Närpes skulle förra året ordna SFI-mästerskapen i friidrott. Men de ställdes in. Jim Eriksson, ordförande för Kraft friidrott, tror att årets mästerskap blir ganska normalt – med hänsyn till vissa säkerhetsåtgärder.

--Eftersom tävlingarna är utspridda är inte heller alla på plats samtidigt, säger Eriksson.

Eriksson säger att förra året medförde små intäkter, men också små utgifter. Han säger att föreningen knappast är i ett behov av ett stödpaket. Att man kan ordna SFI-mästerskapen kommer bland annat att medföra en större omsättning.

Andreas von Bergmann, ordförande för Pargas IF, säger att föreningens ekonomi är stabil bland annat tack vare ett överraskande stort bidrag på 23000 euro som delades ut av Undervisnings- och kulturministeriet.

--Stöden har varit väldigt riktade. Det skapar en oro att man gör fel. Från föreningshåll önskar jag mer allmänt formulerade bidrag som föreningarna kan använda som de vill.

Dessutom önskar von Bergmann att staten skulle ta landsbygdens situation i beaktande då de delar ut stöd. Enligt honom får stora städer lättare ekonomin att gå runt.

--Det hänger ihop med sponsormarknaden. Stora företag som banker, telebolag och försäkringsbolag sätter in pengar i de stora grenarna, säger han.

Bortfall i föreningarna

I många idrottsföreningar har man sett ett medlemsbortfall under året. von Bergmann vittnar om att man speciellt inom fotbollssektionen befarar detsamma.

-- Tyvärr tror jag inte att några pengar i världen kan hjälpa i den här situationen, säger han.

Mikael Heinrichs
Pargas IF:s ordförande Andreas von Bergmann önskar att staten skulle ta landsbygdens situation i beaktande då de delar ut stöd. Enligt honom får stora städer lättare ekonomin att gå runt. Arkivbild.

von Bergmann förklarar att de flesta idrottande ungdomar i något skede slutar med tävlingsidrotten på grund av att till exempel träningsmängden ökar i tonåren. Men nu befarar man att bortfallet sker ett till två år tidigare än normalt, när man inte lyckas locka dem tillbaka till idrotten efter coronaåret. Det påverkar såklart föreningens ekonomi.

--Det blir svårt att få tillbaka alla dessa ungdomar till den idrottarstig där de tidigare befann sig. I stället kanske ett ekonomiskt bidrag kunde hjälpa dessa ungdomar att hitta motionsidrotten, säger von Bergmann.

Eriksson vid IF Kraft säger att han inte har sett något bortfall. Han hoppas i stället att man har nått nya medlemmar.

Inte heller Niklas Busk, verksamhetsledare vid Ekenäs IF:s fotbollssektion, har märk något tydligt bortfall. Han säger ändå att man inte vet vilka följder de nuvarande begränsningarna kommer ha på spelarna.

-- Vi vet att vi har tappat spelare, men vad den slutgiltiga siffran är vet vi först i vinter, säger Busk.

Sofie Fogde/SPT

Publicerad: