I trängda lägen behövs långsiktiga satsningar
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Kultur och glesbygd. I arbetets tecken deltog jag i slutseminariet för förra regeringens parlamentariska arbetsgrupp för glesbygden.
Tillfället öppnades av gruppens ordförande och riksdagsledamoten Hanna Räsänen .
I sitt öppningsanförande berättade hon att hon under arbetet i gruppen insett vilken betydelse kulturen har för livskraften i glesbebyggda områden.
Det gick inte att undgå hur imponerad hon var av alla de kulturprojekt som fick finansiering under deras period och om alla de projekt som ännu väntar på finansiering. Det är kanske inte de här frågorna man förväntar sig att Jord- och skogsbruksministeriet lyfter, men det gjorde de.
Det är ju sällsynt att vi får uppleva vad det betyder då det vi tar för självklart plötsligt förvinner.
Under nedstängningen saknades plötsligt konserter, teater, biblioteksverksamheten, körerna, orkestrarna, live musik, kyrkobesöken, idrottsevenemangen, danserna, hobbyverksamheten.
De är tillfällen där vi träffas som mänskor oberoende av vem vi är i yrkeslivet för att dela upplevelser.
Det blev också klart för var och en hur viktig detta är för vår kristålighet, vår resiliens.
Vi behöver helt enkelt varandra då det kärvar. Då vi läser nyheterna inser vi att vi fortsättningsvis behöver kristålighet i vårt land.
Ekonomin i kommunerna kommer inte att vara god de kommande åren, vi kommer att se dyster statistik gällande både välmående och sysselsättning.
Därför är det viktigt att vi nu sätter krut på förebyggande åtgärder.
Det är alltså upp till förtroendevalda att hålla dessa frågor på agendan och för beslutsfattarna att fatta långsiktiga beslut, oberoende om det finns en kultur- och idrottsnämnd eller inte.
Malin Eriksson