I dag startar Sergei från Åbo till Kiev – "Jag är säker på att vi vinner kriget"

Kim Lund
en man visar segertecknet i en bil
Sergei But startar på torsdag sin resa till Ukraina. Med sig har han bland annat vinterkläder till soldaterna vid fronten. "Jag är säker på att hjälpen når rätt personer".
Publicerad:

När Ryssland attackerade Ukraina den 24 februari i fjol var ukrainaren Sergei But på semester i Egypten med sin fru Malin Ahlbeck från Åbo och parets två barn.

Familjen bor sedan länge i Kiev, men på grund av kriget kunde de inte återvända hem, utan familjen kom i stället till Åbo. Här kände But att han måste göra något för att hjälpa sina landsmän.

Genom sin fru kom han i kontakt med Joakim Hildén och tillsammans tog de initiativ till föreningen Sisu Ukraine.

Föreningen beviljades insamlingstillstånd i våras och har sedan dess ordnat fyra kampanjer genom vilka man har samlat in pengar och förnödenheter till de hjälpbehövande i Ukraina.

– Hjälpviljan har varit fantastisk. Privatpersoner har donerat allt mellan 20 till 1 000 euro och vissa företag har gett oss upp till 10 000 euro. Jag tror att finländarnas minnen av krigen mot Ryssland gör att ni har större förståelse för ukrainarnas kamp än vad många andra länders invånare har, säger But.

För pengarna har man köpt bland annat medicinsk utrustning så som bårar och tryckförband som But har lastat i sin bil och kört till Ukraina.

I dag (torsdag) åker han dit igen. Den här gången har han med sig bärbara generatorer, stövlar, varma underställ, sockor och annan vinterklädsel som soldaterna behöver. Varorna har föreningen inhandlat till ett förmånligt pris av en stor varuhuskedja som man samarbetar med.

Kim Lund
en man står vid en bil

But äger en medicinsk klinik i Tjernihiv, cirka 150 kilometer nordost om Kiev och tack vare sina kontakter i området är han säker på att hjälpen når fram.

– Jag känner personligen människor som krigar vid fronten och jag vet att de förnödenheter jag har med mig går till rätt personer.

Fördelen med en liten hjälpförening som Sisu Ukraine är det minimala behovet av administration och byråkrati, säger But.

Visst, stora aktörer som Unicef och Röda Korset gör ett gott arbete, men det finns också problem förknippade med dem, säger han.

– Nackdelen med stora organisationer är att de kan vara ganska opersonliga och sakna de rätta kontakterna på ort och ställe. De använder många mellanhänder och hjälpen kommer kanske inte alltid fram till dem som behöver den mest och de administrativa kostnaderna blir höga.

Joakim Hildén säger att Sisu Ukraine vill vara ett komplement och ett alternativ till de stora hjälporganisationerna.

– Jag tror att vi fyller en viktig funktion för dem som tycker det är bättre att donera pengar till en liten organisation som man vet att gör ett verkligt konkret arbete.

Vi får inte glömma att Ukraina för en likadan kamp som Finland förde för 80 år sedan

—Joakim Hildén

Kriget har snart pågått i ett år och något slut är ännu inte i sikte. But tror ändå att finländarna orkar fortsätta stödja ukrainarna.

– Putin och Ryssland gör hela tiden värre och värre saker, som nu när de bombar sönder den civila infrastrukturen. Det gör att folk hålls vakna och engagerade och att man vill fortsätta hjälpa oss, säger But.

Hildén är inne på samma linje.

– Det är tragiskt att hjälpbehovet fortfarande är så stort. Men samtidigt är det positivt att kriget fortsätter engagera oss, vi får inte glömma att Ukraina för en likadan kamp som Finland förde för 80 år sedan.

Sergei But tvivlar inte på hur kriget kommer att sluta.

– Jag är säker på att Ukraina kommer att vinna kriget, det råder det ingen tvekan om.

På webbsidan sisukraine.fi kan man bekanta sig med föreningens verksamhet.

Reporter (Åbo)
Publicerad: