I dag får 1 500 företag pepparkakor och information
Alla hjärtans dag till ära går femtio anställda vid Turku Science Park omkring och knackar dörr hos företag för att dela ut pepparkakor och informera om vad man kan göra för företagen i regionen. Syftet är att besöka 1 500 företag under dagen i Åbo, S:t Karins, Reso och andra kommuner kring Åbo.
Michael Lindholm, specialrådgivare vid Turku Science Park, stiger in hos företaget Sky Media, som finns i Långbacka i Åbo i närheten av köpcentret Manhattan i Åbo, och hälsar på vd:n Virve Oravainen.
- Jo, jag känner till Turku Science Park. Vi har fått hjälp att hitta leverantörer för våra kläder med reklamtryck, säger hon.
Lindholm har hunnit besöka 5-6 företag redan före klockan 9 på onsdagsmorgonen.
Hos Rheinholdt & Mahla från 1887 får projektingenjör Henri Skyttä en ask kakor. Företaget är underleverantör till Åbovarvet Meyer Turku och levererar kylrum och kalla rum för matberedning.
- Ta kontakt om ni har något utvecklingsprojekt på gång och till exempel vill komma i kontakt med universiteten. Mycket av våra tjänster är gratis, säger Lindholm.
För Skyttä är åtminstone namnet Turku Science Park bekant. Och jo, utvecklingsprojekt har man hela tiden på gång.
Turku Science Park ägs till sjuttio procent av Åbo stad. Övriga delägare är grannkommunerna. Företaget producerar och koordinerar företags- och innovationstjänster. Nu satsar man extra mycket på varumärket Turku Business Region, som ska vara ett marknadsföringsparaply för dynamiska och innovativa företag i regionen. I den helheten vill man samla såväl företag som universiteten i staden och skapa tillväxt i regionen genom nätverk, där också organisationer får ingå.
Michael Lindholm betonar att största delen av de tjänster som Turku Science Park erbjuder företag är gratis.
- Vi erbjuder till exempel mentorer för uppstartsföretag och rådgivning. Ett aktuellt projekt är samarbete kring AI, artificiell intelligens, eller maskininlärning i syfte att utbilda företagare i något som påverkar oss alla kanske mer än vad vi tror. Vår uppgift är att knyta ihop de aktörer som finns på marknaden. Det finns EU-pengar och statliga pengar att få för olika projekt som för maskinlärning framåt.
Han ser maskininlärning och de stora mängder data som det handlar om som ett hjälpmedel för beslutsfattande.
- På hälsosidan finns det många möjligheter. En läkare kan ha nytta av en app som är maskininlärd att känna igen olika kombinationer av sjukdomar och läkemedel. När man har flera miljoner människors data att utgå från är det lättare att fatta beslut, om maskinen direkt kan säga vilka risker det finns med vissa kombinationer.