Hurra för alla som kan ändra sin åsikt

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I lördags (29.8.2020) deltog enligt uppgift över 10000 personer i London i en demonstration som bl.a. hävdade att Corona-viruset är en bluff.

Sanningen (eller verkligheten) är obestridlig. Illvilja och elakhet kan attackera den. Okunskap kan förlöjliga den. Men i slutändan så står den sig i alla fall.

Man kan bli bedragen eller vilseledd på två sätt. För det första om man tror på sådant som inte är sant. För det andra om man vägrar att acceptera det som är sant.

Den kognitiva dissonansen är vår tids mest fruktsamma psykologiska farsot. Nej, det finns inte och kommer aldrig någonsin att finnas ett vaccin mot den farsoten.

När attityder eller antaganden motsägs av ny information kan mentala konflikter uppstå.

Forskning har visat att de flesta människor som möter utmanande ny information strävar efter att bevara sin tidigare förståelse och uppfattning av världen genom att avvisa, bortförklara, eller aktivt undvika varje ny information, som står i strid med den uppfattning man redan har. Eller genom att övertyga sig själva att det inte finns någon mental konflikt överhuvudtaget.

De som är mera öppensinnade däremot, erkänner helt enkelt för sig själv och andra, att de har haft fel, och ändrar sin uppfattning därefter.

Samtidigt så är det ju en smula anmärkningsvärt att de som ljuger så det står härliga till, blir populära, medan de som säger sanningen betraktas som något slags psykfall.

Så har det emellertid tydligen alltid varit i mänsklighetens historia. Redan Platon (428-348 f.Kr) konstaterade på sin tid att “de som har förmågan att se bortom sin kulturs skuggor och lögner kommer aldrig att bli förstådda, eller ens trodda av den stora majoriteten.”

Hurra för alla som kan ändra sin åsikt, då de presenteras med välgrundad och äkta vetenskaplig information som motsäger deras tidigare åsikt.

Ingmar Forne

Publicerad: