Hur skulle Engel planera den ortodoxa kyrkans omgivning?
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Rivningen av Hotel Phoenix 1959 och finskspråkiga Cygnaeus Folkskola 1968 är bland de största såren vid salutorget i Åbo.
Staden har nu påmint oss om såren, genom att föreslå kompletteringsbyggande intill Ortodoxa kyrkan.
I september publicerades illustrationer av förslag som fyra arkitektbyråer skissat upp för området.
Man kan anta att en orsak till folks avsmak för nybygge är just det att man tvingas välja mellan fyra likadana modernistiska lådor.
Åboborna ombads att kommentera förslagen. De flesta som tog ställning ansåg att inget av förslagen bör byggas utan att det ska finnas en park runt kyrkan. Det fanns också krav på att Phoenix skulle återuppbyggas.
Man kan anta att en orsak till folks avsmak för nybygge är just det att man tvingas välja mellan fyra likadana modernistiska lådor.
I andra delar av Europa är det vanligt att kunna välja från hela spektret av arkitektur när man planerar nytt.
Det är möjligt att gynna traditionella arkitektoniska språk som människor i allmänhet anser vara vackra, särskilt vid kompletteringsbyggande av historiska områden.
Tyvärr då det handlar om Finland har vi blivit tvungna att vänja oss vid att sådana hållbara förslag aldrig finns med.
Lyckligtvis finns det nu tecken på en förändring mot ett mera inkluderande tänkande.
Samtidigt med planerna i Åbo beviljade Helsingfors bygglov i Kronbergsstranden för ett flervåningshus som är ett uttryck för nyjugend.
Beslutet är helt exceptionellt i Finland, där den modernistiska stilkartellen i allmänhet krossar alla strävanden till arkitektonisk mångfald.
Efter valet 2022 har man i Sverige sett en renässans av traditionella formspråk. I Göteborg, Upplands Väsby, Alingsås och Lidingö har man börjat bygga huskvarter i sten och trä med inspiration från 1880- till 1930-talen, i stället för grova elementlådor som upprepar 1960- och 1980-talens stilar.
I bästa fall kan man bygga nya bostadsområden så att de ser ut som om de alltid varit en del av staden. I Sverige har denna förändring drivits av Arkitekturupproret.
Finlands Arkitekturuppror, som är ett partipolitiskt obundet nätverk med över 17 000 medlemmar, kommer att lägga fram sina teser i höst, inför vårens kommunalval.
Vi vill hjälpa invånare runtom Finland ta makten för en vackrare stadsmiljö.
Vi vill hjälpa invånare runtom Finland ta makten för en vackrare stadsmiljö.
I Åbo kunde beslutsfattarna börja med att uppdatera stadens arkitekturpolitiska program från 2009.
Marjo Uotila
Grundare av Arkitekturupproret Finland (Arkkitehtuurikapina)
Styrelseordförande för INTBAU Finland