Hur länge ska Putins Ryssland kunna fortsätta kriget i Ukraina?
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
När vi tar del av medieutbudet drabbas vi varje dag av död och förintelse i form av rapporter från det blodiga Ukrainakriget.
Som så många gånger tidigare handlar krigsorsaken om makt och vilja att behärska och förinta andras frihet. De totalitära politiska systemen är i regel uppbyggda på användning av våld, annars består de inte.
Hur länge ska då Putins Ryssland som är en klassisk diktatorisk stat som eftersträvar att inta Ukraina i första hand och kanske senare ge sig på andra kunna fortsätta konflikten?
Det är svårt att se något slut.
Om man tittar historiskt så brukar de flesta krig avslutas även om konflikten kvarstår.
Men risken är stor att Ukraina inte förmår hålla ut trots stöd. Jag förlitar mig på att västländerna har sagt att kriget inte får förloras, men ser samtidigt att fronten håller på att urholkas.
Om man tittar historiskt så brukar de flesta krig avslutas även om konflikten kvarstår.
Krigströtthet brukar också bidra till att krig avslutas. Krigströtthet har säkert uppstått bland det ryska manskapet men det kommer nog inte på fråga att ledningen skulle tillåtas ge upp.
Trots att det funnits olika regimer i Ryssland har det inte haft någon större betydelse hur mycket människoliv som gått till spillo.
Krigstaktiken har haft ett sådant upplägg.
Det framkom explicit vid de senaste krigen mot Finland. Ett exempel på det är också när någon sade åt mästerdiktatorn Josef Stalin att krigen dödar massvis av människor – då konstaterade han att det bara är frågan om soldater.
Putin kan på ett våldsbenäget plan jämföras med Stalin även om han förhoppningsvis inte kommer att kunna döda lika många människor, men det är för tidigt att säga.
Det finns en opposition i Ryssland. Hur omfattande den är går inte att säga eftersom den trycks ner med våld – ett brinnande exempel är oppositionspolitikern Navalnyj som mördades av Putin.
Men det är klart att det finns liberala krafter i Ryssland, men de flesta är inte beredda att sätta livet på spel.
Vi minns ju mycket väl Gorbatjov – utan en liberal opinion skulle han aldrig kommit fram till en stark maktposition och åstadkommit så stora förändringar som han gjorde.
Många västpolitiker som hade täta kontakter med Putin tidigare kunde inte ana sig till att det bakom fasaden dolde sig en benhård och blodig diktator, men så var det när ridån gick upp.
Olof Öström
Tavastehus och Brändö, Åland