Hur jobba för ett renare Östersjön på sommaren? Experten ger sina bästa tips

Jukka Nurminen
en fisk
Hållbart fiske viktigt. Den största andelen, nästan 60 procent, av det näringsavtryck som en enskild person orsakar Östersjön beror på valet av mat.

Direktör, Projektet Ett Rent Östersjön, John Nurminens stiftelse
Publicerad:

Östersjön utgör en oskiljaktig del av Åbolands sommaridyll. Simning, båtliv, fiske eller att bara sitta på en sten på stranden och titta på horisonten är kära sommaraktiviteter för många av oss.

Det finns många miljöproblem som försämrar Östersjöns tillstånd. Övergödning, som orsakas av näringsämnena kväve och fosfor, är det synligaste och allvarligaste problemet för havet. Problemet syns bland annat då blågröna alger blommar under den varmaste sommarsäsongen. Alla har vi möjligt att hjälpa Östersjön genom våra egna handlingar och val. Här följer några tips för ett Östersjövänligt sommarliv i skärgården.

På sommarstugan

– Se till att avloppsvattnet i din stuga hanteras rätt. Ett torrdass är ett bra alternativ för vattendragen. Om ett gammaldags utedass inte är din grej finns det lyckligtvis många torrtoalettlösningar, som kan vara inomhus och är luktfria. – Behandla tvättvattnet från bastun på ett ändamålsenligt sätt och tvätta mattor och kläder så att tvättvattnet inte rinner ut i havet. – Undvik tvättmedel som innehåller fosfater eller syntetiska tensider. Naturvänliga tvättmedel, såsom talltvål och ättika samt tvättmedel märkta med Svanenmärket är bra alternativ.

Havet utgör en oskiljaktig del av vår skärgård, men miljöföroreningar är tyvärr ett stort problem. Alla har vi möjligt att hjälpa Östersjön genom våra egna handlingar och val.

I båten

– Töm alltid båtens septiktank vid en sugtömningsanläggning i hamnen. Släpp inte ut avloppsvatten i havet. – Utnyttja i mån av möjlighet platser där du kan diska på land, där diskvattnet filtreras. Tvätta inte kärl i havet. – Undvik att använda giftiga färger och om det är möjligt, att måla överhuvudtaget. Rengör båtens botten mekaniskt genom att borsta eller med trycktvätt. De giftiga målarfärgerna är inte bara skadliga för organismer som fäster sig vid undersidan av båten utan även för övriga organismer i havet. Använd målarfärg med en kopparhalt på högst fyra procent, starkare färger är inte nyttiga för vårt havsområde. – I samband med underhållet av din båt lönar det sig att komma ihåg att glykol som används för att kyla ned motorerna är giftigt och att rester ska returneras till en insamlingsplats i hamnen, sorteringsstation eller avfallsstation. Samma regel gäller för andra ämnen som används vid restaurering, såsom lack, målarfärger och lösningsmedel. – Undvik att röra dig och åka båt vid fåglarnas häckningsområden under våren och början av sommaren.

I matbutiken

– Välj närproducerade grönsaker och hållbart fiskad Östersjöfisk. Den högsta andelen, nästan 60 procent, av det näringsavtryck som en enskild person orsakar Östersjön beror på valet av mat. Att öka mängden grönsaker och hållbart fiskad inhemsk närfisk på tallriken är det enklaste sättet att hjälpa Östersjön och klimatet. När du köper närproducerad mat stöder du även lokala företagare.

Annat

Skräpa inte ner – varken på land eller i havet. Mer än 70 procent av skräpet som hamnar i havet kommer från land. Den största delen av skräpet i havet är plast som inte försvinner från naturen utan bryts ner i mindre delar – mikroplast. Förutom människor lider även marina djur av plastskräp eftersom de kan äta plast som de tror är mat.

Hur mycket alger orsakar du på stränderna? Testa ditt fotavtryck här. Mera tips för skyddet av Östersjön och information om arbetet för Östersjön hittar du också via länken.

Direktör, Projektet Ett Rent Östersjön, John Nurminens stiftelse
Direktör, Projektet Ett Rent Östersjön, John Nurminens stiftelse
Publicerad: