Hundratals studerande kan ha smittats – alla Åbobor uppmanas minimera antalet kontakter med andra människor

Klara Fält
Studentbostadshus i Åbo
Många av de smittade bor i Studentbyn.
Publicerad:

18.3.21 kl. 15.40. Artikeln kompletterad med fler detaljer och kommentarer.

Antalet covid-19-fall som har bekräftats bland utländska högskolestuderande i Åbo har nu stigit till över sjuttio.

– Det här är den värsta smitthärvan i år och det kommer att vara mycket svårt att få det här under kontroll, sade stadsdirektör Minna Arve på stadens presskonferens på torsdagen.

Arbetet med att informera studerande och spåra smittan kommer att kräva ett intensivt arbete, enligt Arve.

– Det handlar om studentbostadsmiljöer där viruset sprids lätt, så det är sannolikt att antalet smittade är klart högre, säger stadens ansvariga smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi.

Alla uppmanas till försiktighet

Åbo universitet meddelade på onsdagen om ett högt antal smittade utbytesstuderande. De smittade bor i flera bostäder i Studentbyn, i Studentbystiftelsens hus i Kråkkärret samt i Åbo stads Retrodorm-hus i Luolavuori.

De smittade har rört sig på flera platser och där möjligtvis utsatta andra för exponering av viruset (se lista längst ned).

– Personer som har vistats på dessa platser uppmanas försätta sig i frivillig karantän och vara uppmärksamma på minsta symptom, säger Peltoniemi.

Universitetet har tillsammans med myndigheter ordnat ett virtualmöte för utländska studerande, säger Piia Björn, vice rektor. Universitetet har som bäst ungefär 180 utbytesstuderande.

– I början av året stoppade vi alla kortvariga studentutbyten, säger Björn.

Kim Lund
En buss
Åbo stads coronatestbuss kommer att joura vid Inspektörsgatan 3 i Studentbyn på lördag och söndag klockan 11–14. Foto: Kim Lund

Ber om hjälp av polisen

Åbo stad har också bett om handräckningshjälp av polisen, som kunde övervaka att smittade följer karantänsregler. Stadsdirektören har också närmat sig Social- och hälsovårdsministeriet med en förfrågan om det är möjligt att införa lokala restriktioner för hur folk får röra sig på vissa platser.

– Vi kommer att samarbeta intensivt med universiteten, polisen och myndigheter, säger Minna Arve.

Smittspårningen har tills vidare inte indikerat att många skulle ha smittats på en specifik plats eller under ett visst evenemang, som en fest.

– Utbytesstuderande som kommit till oss har varit i 14 dagars karantän, så det här verkar vara en lokal smitta som sedan spridits bland studerande, säger Vesa Taatila, rektor och vd för Åbo yrkeshögskola.

Åbo Akademi följer med läget och deltar i den intensifierade informationskampanjen om viruset. Tills vidare finns inget som tyder på en stor smittspridning bland ÅA:s utbytesstuderande, säger prorektor Stefan Willför.

Variant som sprider sig lätt

Antalet som har exponerats beräknas redan nu vara ett par hundra. Uppskattningen utgår från antalet smittade och hur många som bor i samma studentbostäder som dem, samt hur dessa har rört sig, säger Jutta Peltoniemi.

Det virus som det handlar om verkar vara en variant som smittar mycket lätt. Därför har det möjligtvis spridit sig utanför studerandekretsar.

– Jag önskar starkt att alla Åbobor nu rör sig utomhus endast då det är nödvändigt och särskilt undviker de områden där smittfallen har påträffats, säger Minna Arve.

Åbo stad ska också reda ut hur man kan stöda de studerande som nu är i karantän i vardagen, som matleveranser.

"Träffa inte andra människor"

Då man beaktar antalet som redan nu konstaterats vara smittade kan totalantalet smittade vara några hundra, uppskattar Mikko Pietilä, chefsöverläkare för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

– Det här är ett bra exempel på hur viruset kan sprida sig då man inte följer rekommendationer på fritiden.

Pietilä räknar med att det kan röra sig om flera smittkedjor. Han hoppas också att de som nu funderar på vad de kan göra tillsammans inser allvaret.

– Det handlar inte om att fundera på om fyra, sex eller tio personer kan vara på samma plats. Nu är inte rätt tid att tänka på det viset, utan det som alla bör fråga sig är om man faktiskt alls ska träffa andra på något vis.